logo songteksten.net

Biografie van Casting Crowns

Het is niet zo gek dat de muziek van Casting Crowns ervoor gezorgd heeft dat de band één van de meest succesvolle is in de recente geschiedenis van christelijke muziek. Het indrukwekkende persoonlijke getuigenis van zanger Mark Hall is slechts het topje van de ijsberg van de impact die de band heeft in de levens van haar luisteraars.

Het grote succes (Casting Crowns werd de eerste band sinds Jars Of Clay die van hun beide eerste CD’s meerdere miljoenen exemplaren verkochten) lijkt helemaal op zichzelf te staan en menig marketingdeskundige krabt zich dan ook achter de oren. Miljoenen verkochte albums, de ene hit na de andere, Grammy en Dove Awards… Waar komt die interesse vandaan?

Voor een antwoord moet je beginnen bij het persoonlijke verhaal van Mark Hall. Als een onzekere jongen met ADHD nam Mark zich voor om muzikant te worden en trok hij naar Nashville. Gaandeweg werd hem echter duidelijk dat hij een even grote passie had voor jongeren en het duurde niet lang voor hij jeugdleider werd in een kerk in Atlanta. De muziek leek op het tweede plan te raken – tot Mark, teleurgesteld in een schijnbaar gestopte droom, een ervaring met God had en de song ‘Voice Of Truth’ schreef. Een aantal wonderlijke ontmoetingen leidde ook tot een samenwerking met Mark Miller van de in Amerika populaire groep Sawyer Brown, een nieuw platenlabel (Beach Street Records) en de groep Casting Crowns als de primaire artiest er op.

Casting Crowns bestaat vooral uit jeugdleiders. De musici kennen elkaar via de Eagle’s Landing First Baptist Church in Atlanta. Dat werk heeft hun absolute top prioriteit, en dat maakt Casting Crowns des te meer uniek. Waar artiesten bij snel succes al snel de wereld rondvliegen en elke kans pakken die ze aangeboden wordt, kiest Casting Crowns in de eerste plaats voor de jeugd in hun kerk. Die relaties staan op de eerste plaats, en ironisch genoeg leveren die relaties ook inspiratie op voor veel songs die zo’n succes geworden zijn.

Mark Hall neemt geen blad voor de mond en laat elke keer weer zien waar het nu precies om draait in het geloof. Dankzij hits als ‘If We Are The Body’, ‘Who Am I’ en ‘Lifesong’ slaat die boodschap ook bijzonder aan in Nederland. Casting Crowns heeft een paar maanden geleden als eerste gospelband zelfs een concert gegeven in Noord-Korea; een land dat doorgaans hermetisch gesloten is voor buitenstaanders – laat staan Amerikanen. De band speelde op het Spring Friendship Art Festival; een cultureel evenement dat vrede en goodwill dient te bevorderen. En laat dat nu prima aansluiten bij de positieve muziek van Casting Crowns!