logo songteksten.net

Maker Matterhorn wil weer filmen in Nederland

(Novum) - Diederik Ebbinge wil zijn volgende film weer gewoon in Nederland opnemen. "Ik ben voor de opnames van Matterhorn naar Belgiƫ uitgeweken omdat ze daar een tax shelter hebben", zegt de regisseur en scenarist van de Nederlandse tragikomedie tegen Novum Nieuws. "Het is doodzonde dat ik hier in Nederland geld ophaal dat ik dan in Belgiƫ ga uitgeven. Ik wil mijn volgende film weer hier opnemen."

Ebbinges uitspraken zijn geen loze kreet, want hij is al bezig met zijn volgende filmproject. "Ik kan er inhoudelijk nog niets over zeggen, maar het wordt een soort psychologische thriller. Ik ben nu bezig met het scenario en hoop dat eind dit jaar af te hebben zodat ik volgend jaar zomer met filmen kan beginnen."

Het idee voor een tax shelter heeft een breed draagvlak in de Nederlandse filmbranche, die in zwaar weer verkeert. De situatie is volgens velen verergerd door de recente overheidsbezuinigingen op cultuur. Het belastingvoordeel moet het voor nationale en internationale filmmakers aantrekkelijk maken om in Nederland te filmen.

"Een kind kan begrijpen dat ik de omringende industrie ook stimuleer als ik ergens mijn filmset opbouw", vervolgt Ebbinge, vooral bekend als lid van cabaretgroep De Vliegende Panters. Een veelgehoord argument van voorstanders van de tax shelter is dat Nederland niet alleen geld misloopt van de filmsector, maar ook van bedrijven als cateraars, hotels en apparatuurverhuurders. "Elke euro die ik aan een filmproductie uitgeef, levert veel meer op voor de locale economie."

De Nederlandse overheid houdt een filmtop waarop filmmakers als regisseur Paul Verhoeven en producenten Gijs van de Westelaken en San Fu Maltha kunnen brainstormen over filmfinanciering in Nederland.

"Hopelijk zorgt die filmtop ervoor dat wij ook een tax shelter krijgen", stelt Ebbinge. "Ik kan geen argument bedenken om die niet in Nederland in te voeren. Er zijn van die zeikerige Geert Wilders-argumenten dat de filmsector louter bestaat uit de grachtengordelelite die lui op zijn reet zit geld te scheppen, maar dat is natuurlijk onzin."

Matterhorn, over de vreemde relatie tussen een eenzame man en een zwerver met hersenbeschadiging, heeft het in Nederland tot nu toe prima gedaan. De film won afgelopen weekend de Publieksprijs tijdens het International Film Festival Rotterdam. Naar buitenlandse distributeurs wordt nog gezocht. De film draait sinds donderdag in tien Nederlandse filmhuizen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren