logo songteksten.net

Regisseur creëerde afstand voor Ontmaagding

(Novum) - Debuterend regisseur Michiel ten Horn heeft met De Ontmaagding van Eva van End geprobeerd een aparte filmwereld te creëren. "Ik wilde zoveel mogelijk afstand van de werkelijkheid", vertelt hij aan Novum Nieuws over zijn tragikomedie. "Het scenario is zo raar, dat de set niet te herkenbaar moest worden."

De zwarte komedie volgt de disfunctionele familie Van End. De levens van vader, moeder en hun drie kinderen worden opgeschud als dochter Eva een Duitse uitwisselingsstudent mee naar huis neemt. De blonde jongen is knap, lief, zorgzaam, grappig en confronteert de gezinsleden met hun eigen oneffenheden.

Het gezin Van End woont in een gigantisch huis. Dat is opvallend, want vader Evert, gespeeld door Ton Kas, werkt bij een frikadellenfabriek. "De filmwereld moest niet te Nederlands worden," vertelt Ten Horn over de keuze het huis. "Bovendien heeft Evert een hoge functie."

Jacqueline Blom speelt de moeder van het gezin. De 29-jarige Ten Horn vond het niet altijd eenvoudig om met de ervaren acteurs te werken. "Af en toe moest ik wat harder trekken om het vertrouwen te winnen, omdat de film niet standaard is. Dat vergt nog wat meer vertrouwen dan wanneer je een realistisch drama filmt."

Eva wordt gespeeld door nieuwkomer Vivian Dierickx. Zij vergeleek het werk van Ten Horn met dat van haar docent op school. "Ze is heel slim en heeft snel door waar ik het over had', vertelt de Limburgse Ten Horn. "Als ik dan een ingewikkelde regieaanwijzing gaf, zei ze gewoon: dus je wilt dat ik chagrijnig kijk? En daar moest ik haar dan gelijk in geven."

Ten Horn maakte in 2010 de korte film Alex in Amsterdam in samenwerking met scenarioschrijfster Anne Barnhoorn. Zij schreef het scenario van De Ontmaagding van Eva van End. De regisseur heeft een achtergrond in animatiefilms en graphic novels. Zijn debuutfilm draait vanaf donderdag in de bioscopen.

De Ontmaagding van Eva van End was vorig jaar al te zien op het filmfestival van Toronto. Een Canadese journalist vergeleek Ten Horn met de Amerikaanse regisseur Wes Anderson. Een vergelijking die sindsdien vaker is getrokken, tot blijdschap van Ten Horn. "Ik vind het een heel toffe filmmaker. We hebben wel overeenkomsten, met die kleuren en het grafische."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren