logo songteksten.net

Douwe Bob en Gers Pardoel ambassadeurs vrijheid

(Novum) - Douwe Bob en Gers Pardoel zijn benoemd tot ambassadeurs van de vrijheid. Dat werd zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens Noorderslag op de Grote Markt in Groningen. Ook Kensington hoort bij het rijtje.

"Ik heb in Nijmegen gewoond, dicht bij de Duitse grens", zegt Gers Pardoel in een verklaring. "De Tweede Wereldoorlog was thuis wel een ding. Mijn familie stond op 4 mei tijdens de dodenherdenking echt twee minuten te herdenken. Als kind voelde ik al dat er iets werd herdacht wat niet vergeten mag worden."

Douwe Bob was thuis ook altijd stil op 4 mei. Een oom en neef van zijn vader werden in 1945 vermoord door Duitsers. "De komende generaties moeten geïnformeerd blijven over de oorlogsjaren", vindt ook Jan Haker van Kensington. "Zodat er antwoorden komen op vragen die mijn vader en velen van zijn generatie niet beantwoord kregen." Hakers opa werkte gedwongen in Duitse arbeidsdienst tijdens de oorlog, maar zweeg zijn herinneringen daaraan dood. "Daarvan had mijn vader last, want hij voelde zijn verdriet en zijn pijn."

De artiesten gaan op 5 mei verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland langs. Douwe Bob is onder meer te vinden in Zwolle, Assen en Groningen en Gers Pardoel doet Almere, Den Haag en Rotterdam aan. Kensington treedt onder meer op in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren