logo songteksten.net

Oliver Stone hekelt Chinese filmindustrie

(Novum) - Oliver Stone heeft woensdagavond tijdens de opening van het internationale filmfestival in Beijing flink uitgehaald naar de Chinese regering. De Amerikaanse filmmaker vindt dat de Chinese overheid zich niet moet bemoeien met onderwerpen van Chinese films, zoals het leven van de overleden leider Mao Zedong. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De huidige censuur staat volgens Stone samenwerking met Hollywood in de weg. "Mao wordt in vele Chinese films bezongen, maar nooit bekritiseerd. Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt", zei Stone. "Maak een film over hem en over de Culturele Revolutie. Snijd gevoelige onderwerpen aan. Pas dan creëer je werkelijk openheid en creatieve vrijheid in dit land. Dat is de basis voor samenwerking."

Mao Zedong richtte in 1949 de Volksrepubliek China op en was tot 1976 voorzitter van de Communistische Partij. Hij wordt officieel nog altijd op handen gedragen, ondanks het aanzetten tot de Culturele Revolutie in de jaren zestig en zeventig, waarbij miljoenen andersdenkenden werden gezuiverd.

"Jullie willen je eigen verleden niet onder ogen zien", ging de 67-jarige Stone verder. "Drie keer heb ik geprobeerd om met China films te produceren, en het is me nooit gelukt. Wij zijn in de VS wel eerlijk over onze geschiedenis en gebreken."

Toen de gespreksleider de toon van de discussie enigszins wilde verzachten, zei Stone dat ze hem niet begreep. "Dit zijn allemaal platitudes. We zijn niet geïnteresseerd in mooie plaatjes van meisjes in dorpjes. We willen het hebben over grootse personen als Mao en de Culturele Revolutie, die hun weerslag hebben gehad op iedereen in deze ruimte. Jullie hebben het over 'het volk beschermen voor de geschiedenis'. Ik snap best dat je het niet wilt hebben over afscheidingsbewegingen, zoals de Tibetanen en de Oeigoeren, maar in godsnaam toch wel over je eigen geschiedenis."

Het filmfestival in Beijing profileert zich juist als een festival dat verder kijkt dan de Chinese grenzen. Niet voor niets werden internationale filmmakers als Stone, maar ook de Spaanse regisseur Alfonso Cuarón en Chris Dodd, voorzitter van de Motion Picture Association of America, uitgenodigd. Het festival duurt tot woensdag.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren