logo songteksten.net

Jeffrey Katzenberg krijgt kunstprijs van Obama

(Novum) - Jeffrey Katzenberg krijgt maandag in het Witte Huis de National Medal of Arts and Humanities. President Barack Obama reikt de prestigieuze kunstprijs uit. De filmproducent en studiobaas wordt geëerd voor zijn animatiefilms. De medaille is de hoogste kunstprijs die een Amerikaan kan krijgen. Vorig jaar kreeg onder anderen Star Wars-bedenker George Lucas de medaille omgehangen.

Katzenberg werd in 1982 op 31-jarige leeftijd productiepresident van Paramount Pictures en werd daarmee een van de jongste filmbonzen van Hollywood. Daarna ging hij aan de slag bij Walt Disney. Hij richtte in 1994 samen met Steven Spielberg en David Geffen Dreamworks op waar hij nog steeds directeur is. De 63-jarige Amerikaan stond aan de wieg van animatiefilms als Shrek en Toy Story.

"Katzenberg heeft nieuwe technologieën gebruikt om de kunst van het verhalen vertellen en de manier waarop wij naar films kijken te transformeren", staat te lezen in het juryrapport. De producent heeft ook grote bijdragen geleverd aan de campagnes van Obama.

Naast de producent krijgen tien andere kunstenaars en kunstinstellingen de National Medal. Zo worden dichter Julia Alvarez, danser Bill T. Jones, kunstenaar James Turrell en documentairemaker Albert Maysles door Obama geëerd.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren