logo songteksten.net

Producent De Ruyter klaagt gemeente Den Haag aan

(Novum) - De producent van de film Michiel de Ruyter heeft de gemeente Den Haag aangeklaagd. Hij verhaalt alle kosten die zijn gemaakt door de afgelaste opnames op het Binnenhof op de gemeente. Dat bevestigt een woordvoerder van de producent vrijdagmiddag aan Novum Nieuws.

De filmcommissioner van de gemeente, het aanspreekpunt voor filmproducenten, zou bij het verstrekken van de vergunningen hebben getraineerd. "Hij had zelfs vandaag nog aanvullende vragen", zegt de woordvoerder van de producent.

De gemeente Den Haag laat echter weten dat de producent de aanvraag nooit volledig heeft ingevuld. "Vanochtend is de producent kwaad uit de onderhandelingen gestormd", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Hij zei dat de opnames dan maar ergens anders moeten plaatsvinden."

Een productie als die van Michiel de Ruyter heeft al gauw een crew van zo'n 150 man. "Daarnaast wilden de heren producenten ook met paarden en koetsen werken. Als je dat allemaal rond het Binnenhof kwijt wilt, is dat nogal een operatie", zegt de woordvoerder van de gemeente.

De opnames op het Binnenhof zouden vrijdag en zaterdag plaatsvinden. Vanwege de vliegramp met Malaysia Airlines werden die echter voor onbepaalde tijd opgeschort. Na de dag van de nationale rouw, woensdag, werd de beperking opgeheven, waarna de onderhandelingen over het filmen werden hervat.

"Maar ook bij die aanvragen waren er nog zo veel lacunes, dat we simpelweg geen vergunning konden verstrekken", zegt de woordvoerder van de gemeente. "We hebben alles gedaan om de producenten ter wille te zijn, zoals het tot driemaal toe versneld afhandelen van de beslissingsronde."

Het ziet er nu naar uit dat de opnames niet in Den Haag kunnen plaatsvinden, zelfs niet als de goedkeuring nog vrijdagmiddag binnenkomt. Dat is ontzettend teleurstellend en zonde, zegt de woordvoerder van de producent. "We hebben nergens anders problemen gehad. Het is toch ongekend dat uitgerekend in een stad met een filmcommissioner dit niet van de grond te krijgen is."

Het is nu de vraag waar en wanneer de scenes met het Binnenhof worden opgenomen. Zondag is de 'laatste' draaidag van de film, op de Dam in Amsterdam. Daar wordt de begrafenis van De Ruyter gefilmd, met naar verluidt een recordaantal figuranten.

Michiel de Ruyter, met Frank Lammers, Barry Atsma en Rutger Hauer, verschijnt volgend jaar februari in de Nederlandse bioscoop.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren