logo songteksten.net

Kaiser Chiefs vol vertrouwen terug op Lowlands

(Novum) - De Britse band Kaiser Chiefs heeft er weer zin in. De muzikanten komen uit een moeilijke periode met het vertrek van drummer Nick Hodgson, maar zien hun muzikale toekomst weer vol vertrouwen tegemoet. "We hebben nooit opgegeven", zegt toetsenist Nick 'Peanut' Baines tegen Novum Nieuws op Lowands, waar de band vrijdagmiddag optrad.

"Een groot deel van het bestaan van een band is vechten," gaat hij verder. "Er zijn wel duizend bands die staan te popelen je positie in te nemen", aldus zanger Ricky Wilson. Het debuutalbum Employment uit 2005 was met hits als Oh My God en I Predict a Riot een groot succes. Maar 'een carrière zit nooit alleen maar in de lift'. "Het gaat met ups en downs", aldus Wilson.

Hodgson maakte in december 2012 wereldkundig uit de band te stappen. Dat kwam voor zijn collega's niet onverwacht. "Het was een lang proces", vertelt Peanut. Het vertrek van Hodgson zien de mannen van Kaiser Chiefs niet als negatief. "Het betekende het einde van een periode en een paar maanden later waren we met zijn vieren weer aan het opnemen."

"We hadden verwacht dat het op de voorpagina van iedere krant zou staan", aldus Peanut. Dat viel tegen. "Het gebeurde en dat was dat." In Vijay Mistry vonden de muzikanten uit Leeds een waardige opvolger. "We kenden hem al jaren", vertelt Wilson.

"We hadden ook een andere drummer kunnen kiezen, maar je moet met die persoon ook de wereld afreizen", vertelt Wilson, die zegt dat vriendschap in Kaiser Chiefs misschien wel belangrijker is dan talent. "Je moet je pieken en dalen ook met elkaar delen. We hadden geluk dat hij een betere drummer was dan we hadden verwacht."

Kaiser Chiefs kwam in maart na drie jaar terug met een nieuw album. Op Education, Education, Education & War is Mistry voor het eerst te horen. De afgelopen maanden toerde de band. "Het voelt geweldig als je het publiek je nieuwe nummers mee hoort zingen", aldus Peanut. "Je kan allerhande cijfers bekijken, maar als mensen je muziek meezingen is dat een betere graadmeter."

"We praten in interviews vaak over dat je dingen waar moet maken en dat je daar zelf controle over hebt", vult Wison hem aan. "Maar ik realiseerde me dat we niet naar onszelf luisterden en als je weer gelooft in wat je zegt, waardeer je alles veel meer. Nu voel ik me veel meer in de positie om adviezen te geven."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren