logo songteksten.net

Jan Jaap van der Wal gaat weer clubs in

(Novum) - Jan Jaap van der Wal gaat in januari weer optreden in clubs. De cabaretier stond afgelopen seizoen voor het eerst in clubs als Paradiso en Tivoli met zijn show Dystopia. "Ik ga het in januari weer doen, weer met twaalf clubs," zegt hij tegen Novum Nieuws. Van der Wal noemt het een 'ontdekking' en gaat vanaf januari optreden in steden als Nijmegen, Rotterdam en Arnhem.

"Ik vind het heel erg leuk", vertelt hij over zijn ervaringen. "Voor wat ik doe is een club eigenlijk heel erg geschikt. Het is allemaal net ietsje losser, net ietsje rauwer. Mensen zitten wel gewoon, het is dus niet dat je hoeft te staan. Het begint ook wel eens om 21.00 uur en dan is er eerst een dj en hebben mensen wat gedronken, dat zorgt voor een heel andere sfeer dan in het theater."

Van der Wal vindt het prettig dat zijn agenda niet meer anderhalf jaar vaststaat, wat gebeurt bij optredens in theaters. "Het is nu augustus en we zijn nu bezig om die tour voor januari te plannen." Het optreden in theaters voelt voor hem daardoor 'meer als een verplichting'. "Nu heb ik er zin in en vind ik het leuk."

Voordat de 34-jarige cabaretier weer in de Nederlandse clubs toert, gaat hij eerst naar België. Hij past zijn show niet op onderwerpen aan voor de Vlamingen, maar zal eerder de Nederlandse discussies, als die over Zwarte Piet, uitleggen. "Het is heel leuk om in België dat soort dingen uit te leggen, omdat je dan op een andere manier naar je eigen materiaal kijkt."

Van der Wal ziet ook een uitdaging in de kleine taalverschillen. "Ik heb laatst in België opgetreden en toen had ik een grap met als punchline de Prenatal, maar zij kennen die winkel niet. Dus dan zet je 'm vol in en dan zie je, dit was een volle zaal in Gent, tweeduizend man stil. En dan voel je een zweetdruppeltje gaan."

Ook de Belgische politiek zal voorbij komen. "Ik weet daar net iets te weinig van om daar echt tien minuten een conference over te maken, maar ik geloof dat ze nog steeds bezig zijn met een regering te vormen sinds Urbanus eigenlijk. En dat is een leuk iets. Zeker omdat het daar eigenlijk best goed gaat, wat automatisch de vraag opwerpt: heb je eigenlijk wel een regering nodig."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren