logo songteksten.net

Nieuw cultureel seizoen weer feestelijk afgetrapt

(Novum) - De start van het nieuwe culturele seizoen wordt vrijdag, zaterdag en zondag weer gevierd tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Net als vorig jaar staat jong talent in de schijnwerpers. Zo zijn er op en rond het Museumplein en het Leidseplein optredens van de finalisten van de Popnl Award, het Prinses Christina Concours en een aantal afgestudeerden van het Conservatorium van Amsterdam.

Tijdens de 37e Uitmarkt staan ook Acda en de Munnik op het podium. Het duo, dat eind vorig jaar liet weten uit elkaar te gaan, staat vrijdag met een extra gratis concert op het Museumplein. Acda en De Munnik trapten vorige week zondag hun afscheidstournee af met een gratis show in het Vondelpark Openluchttheater. Daarvoor was heel veel belangstelling. Via Facebook gaven zo'n 39 duizend mensen aan bij het concert te willen zijn, in het Openluchttheater is ruimte voor vierduizend man.

Een dag na het optreden van Acda en de Munnik verandert het Museumplein in een filmset. Onder de noemer Cinema Symphonica brengen artiesten als Hadewych Minis, Douwe Bob en Paul Groot bekende nummers uit onder meer James Bond, West Side Story en Alles Is Liefde ten gehore. Filmliefhebbers komen ook in De Balie aan hun trekken, waar voor de gelegenheid een aangepast filmprogramma is.

De Uitmarkt staat niet alleen stil bij muziek en film, ook is er veel aandacht voor theater en dans. Zo geeft Alex Klaasen zaterdagmiddag een voorproefje van zijn voorstelling Eindelijk Alleen en hopen Van der Laan & Woe dat het publiek warmloopt voor hun Alles Eromheen. Hans Dorrestijn treedt op met het muzikale trio ZazĂ­, dat aan de slag ging met de liedjes van de cabaretier. Tegelijkertijd kleurt Introdans het Museumplein alle kleuren van de regenboog met een voorproefje van Polish Pieces.

Ook is er tijdens de Uitmarkt veel aandacht voor literatuur. Een groot deel van het Museumplein verandert in het weekeinde in een boekenmarkt. Schrijvers als Hanna Bervoets, Philip Huff en Thomas Heerma van Voss vertellen zondagmiddag meer over hun nieu?wste boeken.

Traditiegetrouw sluit de Uitmarkt zondag af met de Musical Sing-a-Long. Onder leiding van het Metropole Orkest zingen musicalsterren als Chantal Janzen, Berget Lewis, Simone Kleinsma en Willeke Alberti liedjes uit grote Nederlandse musicals.?

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren