logo songteksten.net

Schuine Friends-grap verrast 'Gunther' nog steeds

(Novum) - James Michael Tyler, nog steeds bekend als Gunther uit Friends, kan het nog steeds niet geloven dat zijn Nederlandstalige grap de sitcom heeft gehaald. "Ross maakt hem uit voor ezel en Gunther reageert met: jij hebt seks met ezels. Het feit dat dit grapje op de Amerikaanse televisie is uitgezonden, blijft me verbazen", zegt Tyler tegen Novum Nieuws. "Het kan alleen maar zo zijn dat de controleurs het gewoon niet begrepen."

Dat de 52-jarige acteur nog steeds bekend staat als 'Gunther uit Friends' deert Tyler niet. "Misschien moet ik er zelfs maar officieel mijn naam van laten maken", grapt de acteur. Tyler spreekt in tegenstelling tot zijn personage geen vloeiend Nederlands. In een eerder interview legde hij uit dat hij Duits spreekt, waardoor het hem weinig moeite kostte een paar zinnen Nederlands te leren voor Friends.

In de serie was Tyler tien jaar te zien als de hoogblonde barista in Central Perk, het vaste honk van de zes Friends. Maandag is het precies twintig jaar geleden dat de eerste uitzending van te zien was in de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van dat jubileum is in New York tijdelijk een café omgebouwd tot Central Perk.

Dat Gunther hoogblond achter de toonbank van het koffiehuis stond, was eigenlijk puur toeval. "Een vriendin van me oefende om haarstylist te worden en vroeg me de avond voor de eerste opnames of ze m'n haar mocht verven. Ik had altijd donker haar gehad, maar dacht: waarom niet? Dat ik die dag op de set verscheen met felblond haar, was kismet en puur toeval. Zeker omdat de makers het meteen zagen zitten."

Tyler had niet verwacht dat hij in alle seizoenen van de populaire serie op zou duiken. "Gunther was een man van weinig woorden. Ik heb daarom lange tijd niet geweten of hij mocht blijven." De acteur herinnert zich dat hij vooral onder de indruk was van Matthew Perry, die Chandler Bing vertolkte. "Dankzij Matthew hebben we aardig wat tijd verspild op de set omdat we weer allemaal, cast en crew, de slappe lach hadden. Hij is duidelijk een van de beste komische talenten met een geweldig gevoel voor timing."

Dat Friends tien jaar na het einde van de show nog steeds razendpopulair is, verbaast Tyler. Dat de sitcom een groot succes werd, was voor hem vanaf de eerste dag duidelijk. "Ik zag zes acteurs die met elkaar omgingen alsof ze elkaar al sinds de kleuterschool kenden. Ze waren grappen aan het maken en lachten alsof ze al jaren de beste vrienden waren. De chemie was meteen overduidelijk. Het was magisch. Dat is iets wat je niet van te voren kunt plannen."

Hoewel sommige acteurs na het einde van Friends contact met elkaar hielden, spreekt Tyler zijn oud-collega's Perry, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc en David Schwimmer nauwelijks meer. "Ik heb een paar jaar geleden een gastrolletje gespeeld in LeBlancs tv-serie Episodes, wat erg leuk was. En ik ben Schwimmer weleens op een feestje tegengekomen. Maar dat was het."

Tot een Friends-reünie, waarover geregeld hevig wordt gespeculeerd, moet het volgens Tyler niet komen. "Er zijn regelmatig geruchten, maar ik denk niet dat het ooit gaat gebeuren. De schrijvers hebben onlangs in een interview nog uitgelegd waarom niet, en ik ben het helemaal met ze eens. De show is geëindigd op een hoogtepunt. Alle verhaallijnen waren mooi rond en de karakters op hun plek. Als je nu teruggaat, dan kom je uit bij een stelletje veertigers dat nog steeds zoekende is. Dat is geen leuke show om naar te kijken."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren