logo songteksten.net

Herman van Veen gaat nog wel even door

(Novum) - Herman van Veen is nog niet van plan om zijn carrière aan de wilgen te hangen. "Ik ben jong van hart", zegt de bijna 69-jarige artiest vrijdag tegen De Telegraaf. "Ik blijf spelen tot het echt niet meer kan." Hij lanceert vrijdag zijn nieuwe show en album Kersvers.

Kersvers heeft ouder worden en jong zijn als thema. "Leven in deze tijd en beseffen dat alles gezien wordt. iPhones, iPads, Google maps. Je kunt meemaken dat je op maandag in je blote kont op je balkon zit en op dinsdag een mail krijgt van een lingeriefabrikant met het voorstel voor een onderbroek voor jou, linksdragend en in jouw maat. We nemen die zichtbaarheid als vanzelfsprekend aan. Maar we moeten ons toch eens afvragen wat we daar als mens van vinden."

De muzikant, cabaretier en acteur kan dan ook erg genieten van nieuw en jong talent. "We hebben er een heel jonge student bij van de toneelschool. Ik zat laatst naar hem te kijken en dacht: God, jij hebt het allemaal nog voor je. Jij gaat het nog beleven. Ik was op de grens van jaloezie."

Van Veen heeft ook, via onverwachte weg, een groot jong publiek aan zich weten te binden. "Daar heeft het figuurtje Alfred Jodocus Kwak ook bij geholpen. Door dat wijze eendje zijn veel Nederlanders van deze eeuw met me opgegroeid. Ze komen naar zijn vader kijken."

Onlangs liet Van Veen weten vaak te denken aan de dood. Het idee van zijn eigen sterfelijkheid en het einde van zijn gang langs de theaters houdt hem bezig. Maar zelf zal hij niet snel opgeven. Het is dan ook eigenlijk wachten op die eerlijke vriend die hem vertelt dat het mooi is geweest, mocht dat moment komen. "Daar moeten anderen me op wijzen. Ik beloof dat ik zal luisteren."

Daarnaast beseft Van Veen dat ook, of misschien juist, een oude rot in het vak het publiek kan vermaken. "Nu besef ik dat mensen die ouder worden, leven bij verhalen die ze kunnen delen. Als er nog mensen leven die hebben meegemaakt wat jij hebt meegemaakt of als er tenminste nog mensen zijn die naar je willen luisteren, heeft je bestaan zin."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren