logo songteksten.net

I Won't Come Back wint Dioraphte Award Vlissingen

(Novum) - Het drama I Won't Come Back van de Estlandse regisseur Ilmar Raag is vrijdagavond tijdens Film by the Sea in Vlissingen bekroond met de Dioraphte Film- en Literatuur Award. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Yaroslava Poelinovitsj, over een studente en wees die met een vriendin door Rusland reist. Aan de prijs is vijfduizend euro verbonden.

"De jury bekroont een film over een tocht naar geborgenheid, over thuiskomen, al is het mogelijk een fictief thuis", oordeelde de jury. "Het verhaal van twee meisjes, overlevers in een keiharde wereld die laten zien hoe belangrijk fantasie is. Het is een film, groter dan de landen die worden doorkruist. Zo groot als het leven zelf."

Het Zeeuwse festival besteedt elk jaar aandacht aan de beste Franstalige film. Deze zestiende editie sleepte Les Combattants, de debuutfilm van Thomas Cailley, La Grenouille voor beste Franstalige film in de wacht. Het liefdesdrama vertelt over de onschuldige Arnaud en tomboy Madeleine die samen een romantische zomer beleven.

"De film zit vol menselijkheid, solidariteit, nieuwsgierigheid naar de ander, die de vrijheid heeft om anders te zijn dan jij", vond de jury. "Deze debuutfilm heeft ons ontroerd en verrast. De scherpe dialogen, de humor, de veelzeggende beelden. Met prachtige rollen van Adèle Haenel en Kevin Azaïs."

Het thema van Film by the Sea, dat nog tot en met zondag duurt, was dit jaar boekverfilmingen. Zo opende het festival met Dorsvloer Vol Confetti van Tallulah Hazekamp Schwalb, naar het gelijknamige boek van Franca Treur. Alle films in competitie waren boekverfilmingen. Daarnaast was een speciaal thema dit jaar reizen, met in het bijzonder roadmovies.

Rutger Hauer ontving in Vlissingen de Grand Acting Award. Het festival reikt deze prijs uit aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de filmindustrie. Eerder ontvingen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist, Stanley Tucci en Jan Decleir deze Award.

Sylvia Hoeks was aanwezig om de eerste Sylvia Kristel Award in ontvangst te nemen. De prijs, die dit jaar voor het eerst werd vergeven, is bedoeld voor een persoon die de gedachte aan Kristel als cultureel fenomeen en inspiratiebron doet voortleven. Aan de prijs is tienduizend euro verbonden.

De afgelopen week werden nog meer prijzen uitgereikt. Zo was er de Lifetime Achievement Award voor de Zweedse regisseur Jan Troell. Onder de eerdere winnaars zijn Milos Foreman en Saul Zaentz, Jonathan Demme, George Sluizer en Jim Sheridan.

De Parel voor de beste boekverfilming ging dit jaar naar 12 Years a Slave van Steve McQueen, naar het boek van Solomon Northup. De Parel is de nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. De hele maand juli kon worden gestemd op een van de genomineerde films of een boekverfilming naar keuze. In totaal werden 6700 stemmen uitgebracht.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren