logo songteksten.net

Alt-J redt zich prima zonder vertrokken bassist

(Novum) - Alt-J heeft 'geen seconde' overwogen op zoek te gaan naar een nieuw bandlid toen bassist Gwil Sainsbury begin dit jaar zijn vertrek aankondigde. "Dat was helemaal niet nodig", vertelt zanger Joe Newman aan Novum Nieuws. "Ook zonder hem was er genoeg chemie in de band."

"Hij liet niet echt een leegte achter", vindt ook drummer Thom Green. "We hadden niet het idee dat we per se met z'n vieren moesten zijn." Werken aan het tweede album van Alt-J, dat maandag verschijnt, verliep dan ook vlotjes. "Het was veel makkelijker dan we hadden verwacht", aldus Green. "Uiteindelijk is het voor Gwil en voor ons goed geweest dat hij is opgestapt."

"Hij was niet gelukkig", legt toetsenist Gus Unger-Hamilton uit. "Dat had z'n weerslag op de band. Nadat hij was vertrokken, realiseerden we ons dat wij veel gelukkiger waren en hij ook. We waren meer gefocust, het gaf ons een nieuwe stimulans. We staken de koppen bij elkaar en zeiden: wil de rest nog doorgaan? Goed, dan gaan we ervoor."

De afgelopen maanden waren de drie bandleden, die hun debuutalbum An Awesome Wave beloond zagen met de Mercury Prize, nauwelijks op een podium te vinden. Donderdag ging hun nieuwe toer van start, maar de zomerfestivals werden overgeslagen. "Heel augustus was gereserveerd voor repetities", zegt Unger-Hamilton. "We moesten ook nog een beetje bijkomen van twee jaar toeren", vult Newman aan.

Volgens Alt-J zou het ook niet netjes zijn om nog een zomer op te treden met het eerste album. "Het publiek zit daar niet op te wachten en daarbij denk ik dat het niet goed zou zijn voor onze gezondheid om de eerste plaat weer een keer in te studeren", stelt Newman. "We staan echt te trappelen om op te treden, maar dan wel met ons nieuwe album."

Sommige nummers op This is All Yours werden al jaren geleden geschreven. "Terwijl we die bijschaafden, schreven we ook compleet nieuwe liedjes", aldus Newman. "Het is album is een mooie mix geworden van oud materiaal dat we hebben opgeknapt, aangevuld met wat nieuwe smaken."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren