logo songteksten.net

Egbert Jan Weeber wil zijn als Johnny Depp

(Novum) - Egbert Jan Weeber ziet Johnny Depp als zijn grote professionele voorbeeld. "Ik ga mezelf natuurlijk niet met zijn niveau vergelijken", zegt de acteur dinsdag in Spits. "Dat zou ronduit arrogant zijn. Maar hij is ook iemand die extreme dingen durft te proberen. Zelfs al gaat-ie daardoor soms op zijn bek."

De 33-jarige acteur voegt dit jaar in elk geval de daad bij het woord. Zo is hij in wel erg uiteenlopende rollen te zien, zoals een kittige homo in Hartenstraat, een beduusde monnik in Wonderbroeders en een geschifte koning in Michiel de Ruyter.

Weeber zoekt graag het onbekende op. "Er zijn collega's die graag elke keer hetzelfde doen", vertelt hij, zonder daarbij namen te willen noemen. "Maar vastigheid leidt snel tot gemakzucht. En dat is dodelijk voor een acteur. Je moet af en toe risico's durven nemen, dingen uitproberen die je nog nooit eerder hebt gedaan."

Daar paste de rol van monnik prima in. "Hun leven is enorm overzichtelijk: ze bidden wat, brouwen hun bier, zingen een liedje. Een beetje het communegevoel. Alleen dat afzonderen van alle mogelijke aardse en natuurlijke impulsen zie ik niet zo zitten."

Daarnaast heeft Weeber veel kunnen leren van zijn tegenspelers. Martin van Waardenberg, Ton Kas en Kees Hulst zijn allemaal toch flink wat jaartjes ouder. "Ik ben iemand die van een periode op de set zo veel mogelijk op wil steken: ik kijk doorlopend wat collega's doen en stel vragen als ik iets niet snap. Het zou zonde zijn als je dat niet deed met de grappigste mannen van Nederland een paar weken aan je zij."

Bij Michiel de Ruyter kon Weeber het over een heel andere boeg gooien. "Waar Wonderbroeders relatief sober en rustig is, was de set van Roel Reiné juist een doorlopende roes van energie. Hij is een cowboy en heeft alles uit de kast gerukt om het levensverhaal van De Ruyter recht te doen: honderden figuranten, paarden, drie originele VOC-schepen. Elke dag moest ik mezelf in mijn arm knijpen om mezelf te overtuigen dat het allemaal echt gebeurde."

Ook durft Weeber best toe te geven dat hij verder kijkt dan de landsgrenzen. "Ik zou best een keer willen kijken wat ik in Europa of Amerika gedaan kan krijgen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren