logo songteksten.net

Waylon was soulzanger tegen wil en dank

(Novum) - Waylon heeft zich eigenlijk de kant van de soulmuziek op laten drukken. "De mensen die zich om me heen aan het verzamelen waren, spraken me allemaal aan als soulzanger, dus ik ging ook die kant op", zegt de nu naar eigen zeggen countryzanger dinsdag tegen nu.nl. "Ik liet me ook pushen."

"Ik was al zo lang bezig, ik stond toen al twintig jaar op het podium, en eindelijk was daar het moment", gaat de 34-jarige artiest verder. "Eindelijk had ik iets waardoor mensen me wilden horen."

"Door die kant op te bewegen, heb ik mezelf onbewust tegengewerkt", beseft Waylon nu. "Als je iets forceert, lukt het gewoon niet. Maar op die eerste plaat waren ook al countryinvloeden te horen en op die tweede nog meer, maar het bleef onder het stempeltje soul."

Het werd duidelijk dat de zanger hier niet gelukkiger van werd. "Dus toen heb ik een rigoureuze keuze gemaakt. Drie jaar geleden is mijn laatste plaat uitgekomen, daarna heb ik bewust even gewacht en een tijd niks gedaan. Eventjes pas op de plaats, eventjes niet in dat stramien werken en die denkwijze loslaten."

De 34-jarige artiest is ervan overtuigd dat hij er goed aan heeft gedaan niet nog een soulplaat uit te brengen. "Als ik nu nog een soulplaat had gemaakt, denk ik dat iedereen mij volgend jaar vergeten was", zegt Waylon. "Dan was het een grotere flop geweest dan de vorige plaat."

Het antwoord was eigenlijk al jaren duidelijk. Waylon moest terug naar zijn grote liefde, countrymuziek. "Ik ben gewoon een jongen met een cowboyhoed op die fan was van Waylon Jennings, Kris Kristofferson, Merle Haggard en dat soort mannen. Ik hoef me er nu niet meer voor te schamen. Fuck it."

Tijdens het Eurovisie Songfestival dit jaar liet Waylon horen wat hij kon op dat gebied. Samen met Ilse DeLange als het gelegenheidsduo The Common Linnets werd hij tweede met het nummer Calm after the Storm. "Het was de perfecte kans om terug te gaan naar waar ik vandaan kwam, omdat Ilse mij dat podium gaf", legt Waylon uit.

Het telefoontje van DeLange betekende ook het einde van de lange twijfel over de stap na de soulmuziek. "Ik ben Ilse er dankbaar voor dat ze dat heeft gedaan. Dat ik de eerste was die ze toen belde, omdat ze wist 'die gozer, die kan dat'. Ik zat thuis nog voor me uit te turen, zo van: wat ga ik nou doen? Dat heeft me voor een groot deel gesterkt om alles achter me laten."

"Ik heb op een van de grootste podia ter wereld gestaan, het Songfestival, en ik heb daar mijn helden geƫerd", vertelt Waylon vol passie over zijn idolen. "Ik stond daar niet voor mezelf, ik stond daar niet voor Ilse en ook niet voor The Common Linnets, maar ik heb daar oprecht gestaan voor mijn helden."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren