logo songteksten.net

Juridisch gevecht over virtuele Marilyn Monroe

(Novum) - Een bedrijf in audiovisuele effecten heeft de erven van Marilyn Monroe aangeklaagd wegens het dwarsbomen van een virtuele versie van de overleden diva. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het bedrijf Virtual Marilyn beweert de beeldrechten te bezitten voor een met de computer gegenereerde actrice die op Marilyn Monroe lijkt. Deze virtuele seksbom zou dan kunnen optreden met nog levende artiesten. De nabestaanden van de in 1962 overleden actrice willen hier echter niets van weten en dreigen al jaren met rechtszaken. Dat heeft nu dus geresulteerd in een tegeneis.

Hoe dan ook zijn de omstandigheden rondom Monroe nogal gecompliceerd. Ze overleed in Los Angeles maar stond op dat moment ingeschreven in New York. Californië kent uitgebreide wetten omtrent beeltenissen, terwijl New York helemaal geen publiciteitsrechten kent voor overleden personen.

De erven van Monroe stelden eerder dat niemand zonder toestemming vooraf de beeltenis of identiteit van Marilyn Monroe mag gebruiken. Dat geldt volgens hen ook voor de naam, logo's, ontwerpen en online avatars.

Virtual Marilyn beroept zich daarentegen op een federale wet uit 2003 die stelt dat auteursrecht niet tot in lengte van dagen kan worden gebruikt om te voorkomen dat bepaalde zaken publiek domein worden.

De wens om overleden supersterren digitaal weer tot leven te wekken leeft al jaren. Zo werd meermaals geprobeerd om een digitale Michael Jackson op het podium te krijgen en een virtuele versie van rapper 2Pac treedt al op. Gezien de recente technologische ontwikkelingen wordt dit steeds gemakkelijker. Omdat deze entertainmentbranche echter nog relatief nieuw is, is de regulering nog volop in ontwikkeling.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren