logo songteksten.net

Waldemar Torenstra was sceptisch over toneelstuk

(Novum) - Waldemar Torenstra stond niet meteen te springen om een rol in het toneelstuk De Ontdekking van de Hemel. "Ik was er niet meteen van overtuigd dat je na het boek en de film ook nog een toneelstuk moest gaan doen. Je moet er toch voor waken dat het dan niet alleen een samenvatting wordt", zegt de acteur dinsdag in De Telegraaf.

Toch denkt de 40-jarige Torenstra dat de productie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch uit 1992, goed is gelukt. "Voor Mulisch-fans is er nog veel te zien en te horen uit zijn boek, al kun je natuurlijk nooit in een paar uur tijd alle negenhonderd pagina's aan bod laten komen." Het stuk gaat zaterdag in première in Haarlem.

De acteur is zelf ook fan van het boek, dat in 2001 werd verfilmd. "Het is een krankzinnig werk. Zo'n groot filosofisch boek. Het heeft iets magisch", zegt Torenstra. "Je ziet hier iemand die op zoek is naar zingeving, naar de betekenis van het leven. Iemand die probeert die zingeving te vatten en daarin toch eigenlijk jammerlijk mislukt. De complexiteit van de wereld, daar is dit boek een ode aan."

Torenstra kruipt in de huid van Onno Quist en zijn tegenspeler Sieger Sloot is te zien als Max Delius. "De rol van Max lag misschien meer voor de hand omdat hij dichter bij mij in de buurt zou liggen als blonde, gezellige Hollandse jongen, maar daarom vond ik het juist interessanter om Onno te spelen. Hij heeft iets charmants en bots tegelijk en is emotioneel toch wat minder begaafd.", legt hij uit. "Als deze stotteraar straks Mulisch tot een goed einde weet te brengen, dan ben ik best tevreden."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren