logo songteksten.net

Cabaretier Seth Gaaikema (75) overleden

(Novum) - Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is dinsdag overleden als gevolg van hartfalen. Dat laat zijn management weten. Gaaikema is 75 jaar geworden.

Gaaikema was ruim 55 jaar actief. Hij begon eind jaren vijftig als tekstschrijver voor andere cabaretiers, onder wie Wim Kan. Zijn eerste eigen voorstelling, getiteld Avondje Nederlands, volgde in 1961. Negen jaar later beleefde Gaaikema zijn doorbraak met de voorstelling Tien Miljoen Geboden.

Gaaikema stond tijdens zijn carrière uiteindelijk met meer dan twintig voorstellingen op de planken. In januari gaf hij zijn laatste show in de Stadsschouwburg in Groningen. "Ik heb 55 jaar in liedjes en teksten commentaar gegeven op de maatschappij. En nu moet de maatschappij het zelf maar doen", zei Gaaikema over zijn afscheid.

De cabaretier maakte ook naam als musicalschrijver. Hij bewerkte onder meer My Fair Lady en The Phantom of the Opera voor Nederland en schreef zelf shows als Swingpop en Kuifje: De Zonnetempel. Daarnaast bracht de domineeszoon meerdere bundels en liedjes uit. Zijn werk leverde hem de Culturele prijs van de provincie Groningen, de Gouden Harp en de Musical Oeuvre Award op.

Gaaikema overleed dinsdag in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch nadat hij eerder op de dag was opgenomen met hartklachten, aldus Omroep Brabant.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren