logo songteksten.net

Udo Jürgens (80) overleden

(Novum) - Udo Jürgens is zondag op 80-jarige leeftijd overleden, heeft zijn manager bekendgemaakt. De in Oostenrijk als Udo Jürgen Bockelmann geboren zanger en componist domineerde de Duitstalige populaire muziek en verkocht meer dan honderd miljoen platen en cd's in een loopbaan die meer dan vijftig jaar besloeg.

Jürgens werd zondag onwel tijdens een wandeling in Gottlieben, een plaats aan het meer van Constance ten noorden van Zürich in Zwitserland. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij om 16.25 uur overleed.

De carrière van Jürgens begon met een reeks indrukwekkende optredens in het Eurovisiesongfestival in de jaren zestig. In 1966 won hij de jaarlijkse liedjeswedstrijd voor Oostenrijk met Merçi chérie.

Jürgens had niet alleen in Duitstalige gebieden succes. Warum nur, warum stond nummer 1 in Frankrijk; de door Matt Monroe gezongen Engelstalige versie Walk away stond 1 respectievelijk 2 in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Zijn composities werden in Nederland in vertaling opgepikt door onder anderen André Hazes en Guus Meeuwis. Jürgens acteerde ook, onder meer in de tv-serie Das Traumschiff.

Jürgens schreef meer dan achthonderd liedjes en werd een van de meest iconische persoonlijkheden in Duitsland. Bij de Duitse jeugd was hij in 1969 een van de drie populairste figuren, naast John F. Kennedy en Mao Zedong. Een mammoettournee met meer dan tweehonderd concerten in 1970 in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en een aantal Oostbloklanden trok meer dan vijfhonderdduizend bezoekers.

In de jaren zeventig begon hij steeds meer maatschappijkritiek te verweven in zijn muziek, zoals Griechischer Wein in 1974, waar hij de positie van Griekse gastarbeiders in de Duitse samenleving aan de kaak stelde. Hij vestigde zich later in Zwitserland, maar bleef zich over politieke en maatschappelijke vraagstukken in Duitsland en Oostenrijk uitspreken.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren