logo songteksten.net

'Pussy Riot blijft altijd lawaai maken'

(Novum) - De feministische punkrockband Pussy Riot bereidt weer een aantal controversiƫle optredens in Rusland voor. Dat zei woordvoerder Petya woensdagmiddag na een kort openbaar gesprek met Nadya en Mascha, de twee bekendste leden van de band, op het Filmfestival Rotterdam.

De groep is uitgenodigd in Rotterdam in het kader van twee themaprogramma's over censuur en feminisme. Nadya en Mascha zaten bijna twee jaar gevangen vanwege een controversieel optreden in een kerk in Moskou. "We hebben ons het afgelopen jaar niet op muziek maken kunnen concentreren", stelde Mascha ook. "Maar daar proberen we binnenkort weer verandering in te brengen."

Zij en bandlid Nadya kwamen in december 2013 weer vrij. Ze waren opgepakt na een optreden in een kerk waarmee de vrouwengroep wilde protesteren tegen de verwevenheid van kerk en staat in Rusland. De groep toonde zich dankbaar voor de uitnodiging van directeur Rutger Wolfson voor een bezoek aan het festival. De drie Russen tonen woensdagavond in het Oude Luxor ruw materiaal van een tweede documentaire die momenteel over de groep wordt gemaakt, Pussy vs Putin part 2. "Door dit soort optredens kunnen we aandacht voor de situatie in Rusland blijven krijgen", stelde Petya. "Te veel mensen tonen zich afzijdig van alles wat er buiten hun landje gebeurt, ook hier in Nederland. Pussy Riot zal altijd lawaai blijven maken, en hopelijk blijven er ook mensen die ons steunen."

De twee vrouwen wilden weinig kwijt over hun gevangenschap. "Maar feminisme is in Rusland nog heel ver te zoeken", stelde Mascha. "Een derde van alle vrouwen die in ons land vastzitten, is opgepakt omdat ze in opstand kwamen tegen misbruik of huiselijk geweld. In Europa zouden die zaken onder zelfverdediging vallen. Maar dat hoofdstuk ontbreekt gewoon in ons Russische wetboek. Het is sowieso voor westerlingen heel lastig om te begrijpen wat er momenteel in Rusland gaande is, meent ze. De situatie in ons land laat zich niet in honderd woorden vatten. Het land is extreem verdeeld en gaat enorm gebukt onder alle interne conflicten."

Toen het tweetal gevangen zat, reisden de andere bandleden rond in Europa en in de VS om aandacht voor de zaak van Nadya en Mascha te vragen. "Daar had ik gemengde gevoelens over, erkent Nadya nu. Want in Europa is feminisme al breed verspreid en geaccepteerd. In Rusland hebben de vrouwen in alle opzichten nog een enorme achterstand op de mannen. En de meeste vrouwen beseffen dat amper."

Na de preview van de nieuwe documentaire vindt er in het Oude Luxor ook een concert plaats met als thema censuur en feminisme. Voor deze avond is nog een klein aantal kaarten verkrijgbaar.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren