logo songteksten.net

iTunes verkocht meer oude dan nieuwe muziek

(Novum) - Voor het eerst zijn in 2014 over een heel jaar via iTunes in Amerika meer oude dan actuele muziekalbums verkocht. Volgens het blog Musicbusiness Worldwide, dat zich baseert op gegevens van marketingonderzoeker The Nielsen Company, is sprake van een trend die zich binnenkort ook zal aftekenen bij cd's en lp's.

Afgelopen jaar werden in de Verenigde Staten 53,6 miljoen 'oude' albums verkocht tegen 52,9 miljoen recent verschenen digitale albums. Wat de verkoop van fysieke albums betreft constateert Musicbusiness Worldwide nog altijd een enorme daling, maar die neemt bij actuele muziek nog dramatischer vormen aan dan bij het oude repertoire. De verkoop van 'actuele' fysieke albums is tussen 2005 en 2014 afgenomen met tachtig procent, die van 'backcatalogue'-albums met 67 procent. Als voorbeeld van een oude plaat die zowel via iTunes als fysiek nog steeds erg goed verkoopt in Amerika wordt het in 1993 verschenen Greatest Hits genoemd, dat in de Verenigde Staten inmiddels tienmaal platina is.

Musicbusiness Worldwide wijst ook op het album Legend; The Best of Bob Marley & the Wailers uit 1984, dat in de Amerikaanse vinyllijst over 2015 zelfs de vijfde plaats haalde. Hoewel de vinylmarkt nog steeds erg klein is, groeit die wel degelijk en is na een dieptepunt enkele jaren geleden alweer terug op het niveau van halverwege de jaren negentig.

Ook de eind vorig jaar gelanceerde officiƫle wekelijkse LP-hitlijst, de Vinyl50, laat een opvallende comeback van oudere albums zien. Zo staan daar deze week bijvoorbeeld The Unforgettable Fire van U2, L.A. Woman van The Doors en Dark Side of the Moon van Pink Floyd in de top-50 naast oude jazzalbums van onder meer John Coltrane, Miles Davas en Dexter Gordon.

Dat de popmuziek steeds meer een retro-karakter krijgt, werd in 2011 reeds vastgesteld door de Engelse schrijver Simon Reynolds in zijn boek Retromania. Zijn conclusie dat de popcultuur steeds meer bezeten is door nostalgie en er nauwelijks nieuwe muziekstromingen of werkelijk grote popsterren zijn die nog werkelijk vernieuwen, leidde de afgelopen jaren reeds tot heftige discussies onder muziekjournalisten.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren