logo songteksten.net

'Rense Westra was de Brando van Friesland'

(Novum) - Rense Westra was de Marlon Brando van Friesland. Dat stelt regisseur Steven de Jong, die twintig jaar samenwerkte met de Friese acteur, dinsdag in een reactie op zijn overlijden.

Westra stierf maandag op 68-jarige leeftijd. Westra speelde rollen in alle films van De Jong, waaronder De Scheepsjongens van Bontekoe, De Schippers van de Kameleon en De Hel van 63. Voor zijn rol in De Fuke kreeg Westra een Gouden Kalf-nominatie. "Hij was dol op het kleine millimeter-acteren", memoreert de regisseur. "Hij zei nooit veel, maar we hadden aan een gebaar of blik genoeg."

De Jong omschrijft Westra als 'markant, loyaal en respectvol'. "Hij zei vaak: verdraag dat anderen anders zijn." Editors waren altijd dol op het spel van Westra. "Rens kan je op ieder moment insnijden, want hij speelde altijd wel iets bijzonder. Hij vulde elke scène puur vanuit zijn talent, niet omdat hij zo hard werkte."

De Jong gaat vrijdagavond ook spreken op de herdenking, die dan plaatsvindt in de gereformeeerde kerk van Wartena. Het tweetal kende elkaar al bijna een kwart eeuw. Behalve in films van De Jong speelde Westra ook in series die de regisseur maakte, zoals Goudkust en Baas Boppe Baas van Omrop Fryslan. Daarnaast speelde de overleden acteur in meer dan tachtig toneelproducties van het Friese theatergezelschap Tryater.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren