logo songteksten.net

Handsome Poets leerde van collega-artiesten

(Novum) - Handsome Poets heeft voor zijn nieuwe album 2015 geput uit de ervaring die het in de afgelopen jaren opdeed. Als jonge broekies stonden de bandleden al snel tussen bekende nationale en internationale artiesten op grote festivals, wat de groep een enorme boost gaf.

"We werden vanaf het begin in het diepe gegooid. Daardoor hebben we zo veel meters gemaakt. Dat kun je wel terughoren in het liedjes schrijven en wat we kunnen als band", legt zanger Tim van Esch uit aan Novum Nieuws. Je hoort het ook terug in de nummers, vindt toetsenist Nils Davidse. "Als je het eerste album terugluistert hoor je zoveel verschil in sound en hoe Tim zingt. Het is een wereld van verschil."

Door de snelle doorbraak met hitsingles als Blinded, Dance (The War is Over) en Sky on Fire mocht Handsome Poets al meteen met de top meedraaien. "Dan kom je zo veel goede bands tegen. Dat geeft een goede drive om zelf beter te worden", aldus Nils. Alle inspiratie stopte de groep in het maken van het nieuwe album 2015, dat vrijdag uitkomt. Het eindresultaat mag er zijn, vindt Nils. "We hebben het maximale uit de groep gehaald."

Handsome Poets verdween ruim een jaar geleden bewust een tijdje uit de schijnwerpers om zich volledig te kunnen richten op de opvolger van Sky On Fire uit 2012. Samen met producer Erik Schurman sloten Tim, Nils en drummer Daniel Smit zich maandenlang op in een loods op een industrieterrein in Gouda en bouwden die eigenhandig om tot studio.

Hoewel het daardoor lange tijd stil was rondom de Goudse band voelde dat voor de bandleden zelf niet zo. "Het was drukker dan ooit", aldus Tim. "We wilden graag de tijd nemen om onszelf te ontdekken en iets te maken wat we vet vinden. Iets waren we trots op kunnen zijn."

Sinds de oprichting in 2008 zat Handsome Poets nauwelijks een seconde stil waardoor een jaar vrijaf erg welkom was. "Vanaf het begin zijn we altijd heel druk geweest. Het ging meteen keihard. Nergens kregen we een reflectiemoment of tijd om dingen uit te proberen", aldus Tim.

Tijd voor experimenteren was er nu wel. Zonder tijdsdruk werkten de heren aan een nieuw geluid. Volgens Nils is de sound van Handsome Poets iets volwassener en rauwer geworden. Zo worden er bijvoorbeeld meer uitstapjes gemaakt naar instrumentale stukken en zijn de teksten iets dieper dan op de twee voorgaande platen.

De rode draad van de nieuwe plaat is vriendschap. "Daar gaan bijna alle nummers over", zegt Nils. "Er voor elkaar zijn, het positieve geluid. Dat is duidelijk terug te horen in de teksten." Vriendschap is ook het toverwoord binnen de band. "We kunnen met elkaar lezen en schrijven en kennen elkaar heel goed. Geen ruzie, dat werkt het beste", aldus Daniel.

Bang dat het publiek Handsome Poets al is vergeten, is de groep niet. Kaarten voor de eerste shows zijn al uitverkocht. "Een goed signaal", vindt Daniel. "Mensen zitten er blijkbaar op te wachten."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren