logo songteksten.net

Rick Nieman klapt uit de school met boek

(Novum) - HILVERSUM - Het schrijven van zijn debuutroman Altijd Viareggio voelde voor Rick Nieman (49) een beetje als verraad aan de mannenvriendschap. "Ik klap toch een beetje uit de school."

Zijn boek gaat over een groep vrienden die jaarlijks op motorvakantie gaat naar de Italiaanse kustplaats Viareggio, iets wat Nieman zelf al jaren doet met zijn vrienden. In het boek wordt tussen Amsterdam en Italië stevig gedronken, te hard gereden en vreemdgegaan.

"Het is geen hoogstaande literatuur", zegt Nieman tegen het AD. De nieuwslezer heeft nooit de pretentie gehad een Oek de Jong- of Connie Palmen-achtig boek te schrijven. Maar wat Nieman leuk vindt, zijn de reacties. Alle mannen blijken met dezelfde zaken worstelen. Ze moeten leuke mannen zijn voor hun partners, een mooie carrière hebben, kinderen, al die dingen combineren. "Maar eigenlijk willen we allemaal vooral het gevoel hebben dat we groots en meeslepend leven. Dat we iets meemaken, avontuurlijk bezig zijn, cowboys."

Zelf heeft Nieman ook best een meeslepend leven. Ontzettend leuk, gevarieerd werk. En hij reist veel met zijn vrouw, Sacha de Boer. "Aan de andere kant: ik heb ook een hypotheek, ik moet ook belastingaangifte doen en mijn vuilnis buiten zetten, dus zo groots en meeslepend is het niet."

Door het schrijven van het boek dacht Nieman extra goed na over zijn eigen vriendschappen. Ze zijn hem dierbaar, maar hij noemt het ook een 'bizar fenomeen'. "Ik heb soms zo'n hekel aan mijn vrienden", zegt hij. "Soms denk ik: je bent echt een onbehouwen, vervelende, asociale plurk. En dan belt zo'n kerel op. 'Hé, shit man, dat het zo gelopen is. Zeg, vanavond Champions League. Zullen we eerst een biertje doen en dan de wedstrijd kijken?' Dat is het cliché, maar zo werkt het echt."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren