logo songteksten.net

Hazes-film zoekt de nuance achter de zanger

(Novum) - AMSTERDAM - Er was al een documentaire en een musical. Maar vanaf deze week heeft André Hazes ook zijn eigen speelfilm. Bloed, zweet en tranen is een ontroerend portret van de volkszanger die ruim tien jaar geleden overleed. Regisseur Diederick Koopal wil met zijn film nuance aanbrengen in het beeld dat veel mensen van Hazes hebben, vertelt hij aan BuzzE.

"Het beeld van de talentvolle drinkebroer die de hele dag naast de koelkast stond kennen we nu wel", vertelt hij voorafgaand voor de première. "Ik wilde de complexe man achter dat beeld laten zien. Er zaten enorm veel kanten aan Hazes: het was geen gemakkelijke man, maar hij was ook heel lief en innemend. Ik hoop dat de film erin slaagt alle kanten te laten zien."

Het verhaal speelt zich af in drie periodes: zijn jeugd in de Pijp in de jaren zestig, het moment dat Hazes doorbreekt en last krijgt van zijn gehoor in de jaren tachtig en de maand voor zijn overlijden in 2004. "We hebben alles los willen laten dat we al wisten en zijn opnieuw gaan kijken naar zijn leven", vertelt Koopal. "Wat maakte hem tot de man die hij was?"

Zijn relatie met zijn agressieve, drankzuchtige vader (een glansrol van acteur Raymond Thiry) staat daarin centraal. "Veel mensen erkenden direct dat André een gouden stem had, behalve dat man van wie hij echt erkenning wilde krijgen." Koopal hoopt dat de fans niet teleurgesteld zijn dat Bloed, zweet en tranen geen muziekfilm is geworden. "De liedjes komen natuurlijk wel langs, want muziek was vanaf het prille begin onlosmakelijk met zijn leven verbonden", legt de maker uit. "Maar het zou niet werken om een hele film aan de liedjes op te hangen."

Hij waarschuwt overigens dat er, ondanks de ellende die Hazes in zijn leven te verwerken kreeg, ook genoeg te lachen valt in de film. "Als er iemand was die veel zelfspot kende, dan was het André. Ik hoop vooral dat het een pure film is geworden die recht doet aan de man die zovelen nog steeds in hun hart hebben gesloten."

Bloed, zweet en tranen gaat maandag in première en is vanaf donderdag in de bioscopen te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren