logo songteksten.net

Blofeld-acteur Robert Rietti (92) overleden

(Novum) - De Italiaanse acteur Robert Rietti is begin april op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Times zaterdag. Rietti speelde bijrollen in meerdere 007-films. Zo was hij onder meer te horen als oerschurk Ernst Stavro Blofeld in de legendarische proloog van For Your Eyes Only uit 1981.

De Britse geheim agent rekent in deze scene met Blofeld af door hem en zijn rolstoel in de schoorsteen van een oude fabriek te gooien. Rietti was in totaal in zeven James Bond-films te horen, waaronder de allereerste Bond-film Dr No uit 1962. Alleen in On her Majesty's Secret Service (1969) en Never Say Never Again (1983) was hij ook te zien: als casinomedewerker en Italiaanse minister. Daarnaast speelde Rietti rolletjes in beroemde films als Lawrence of Arabia, The Omen, The Italian Job en Frenzy van Alfred Hitchcock.

Rietti werd in Italiƫ geboren als de zoon van acteur Vincent Rietti, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten. Behalve van zijn werk in tientallen films was Rietti ook bekend van zijn theatervertolkingen en de stukken die hij als regisseur en scenarist afleverde. Zo speelde hij in de Tweede Wereldoorlog onder meer in Hamlet voor de Britse troepen aan het front en vertaalde hij diverse Italiaanse klassiekers naar het Engels.

Via acteur Orson Welles ging Rietti zich na de oorlog specialiseren in het inspreken van rollen voor hoorspelen en speelfilms. De kunstenaar was actief tot aan zijn dood en kreeg diverse onderscheidingen. Zo bekroonde de Universiteit van Florida hem met een eredoctoraat en werd hij door de Italiaanse overheid geridderd voor zijn grote verdiensten als acteur en regisseur.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren