logo songteksten.net

Keith Scholey de wildernis in voor Bears

(Novum) - AMSTERDAM - Twee jaar lang trok Keith Scholey met zijn team door de wildernis van Alaska om moederbeer Sky en haar twee jongen te volgen. Het resultaat is de natuurfilm van Disney Nature Bears die woensdag, op Earth Day, in de Nederlandse bioscopen is te zien.

"Het idee van de film is om mensen te laten zien hoe moeilijk het leven van een moederbeer kan zijn. Het is zwaar en we hopen dat mensen die deze film kijken, zich realiseren dat we het de beren niet nog moeilijker moeten maken", aldus Keith, die hoopt dat er ook veel kinderen naar de film zullen kijken.

Bears is opgenomen in Katmai, een nationaal park in het zuiden van Alaska. "We wisten dat Katmai een goede plek was om te filmen, maar ook een heel moeilijke. Het is een enorm nationaal park, misschien wel net zo groot als heel Nederland. Het is onbewoond en de enige manier om in de baai te komen waar wij graag wilden filmen, was per vliegtuig. Het is echt in de middle of nowhere. Daar een film opnemen is dus erg lastig", aldus Keith.

Een beer vinden om te volgen, was het volgende project. In het eerste jaar dat Keith en zijn team, dat bestond uit zo'n vier mensen, op zoek gingen naar een beer met jongen, waren die er niet. "Dus ons plan kon niet doorgaan. Het jaar daarop kwamen we terug en toen was er een heuse babyboom. We konden dus gewoon kiezen", legt de regisseur uit. De keus viel uiteindelijk op Sky omdat zij erg ontspannen reageerde op de camera. "Dat is natuurlijk heel belangrijk."

"Voor deze film hebben we twee jaar de tijd genomen. In totaal hebben we, denk ik, driehonderd dagen gefilmd. Het meeste gebruikte materiaal komt van zo'n twintig dagen filmen. Uiteindelijk heb je dus maar twintig goede dagen nodig." Volgens Keith waren de meeste filmdagen dus niet geschikt: ''Het is veel wachten totdat er iets spannends gebeurt.''

Om de moederbeer en haar jongen goed in beeld te brengen, was Keith soms erg dicht in de buurt van moederbeer Sky. Bang is Scholey niet geweest. "De reputatie van beren is niet altijd goed, ze kunnen gevaarlijk zijn, maar dat kunnen mensen ook", zegt Keith lachend. "Katmai is een veilige plek, de beren hebben daar namelijk geen nare ervaringen met mensen", legt hij uit. Volgens de regisseur is dit op veel andere Noord-Amerikaanse plekken wel anders. "Veel beren weten daar dat ze aan eten kunnen komen via mensen; die link leggen de beren in Katmai niet. Ze zijn veel banger voor andere beren dan voor mensen."

Wat de kijker in de film te zien krijgt? "Vooral de dagelijkse worsteling die Sky meemaakt. Ze heeft twee problemen: ze moet aan eten zien te komen en tegelijkertijd wil ze haar twee jongen natuurlijk in veiligheid brengen. Ze moet risico's nemen, ze komt soms in gevaarlijke situaties als ze op zoek gaat naar eten. Maar ze kan zich ook niet alleen op haar jongen richten, anders zullen ze allemaal verhongeren."

Vorige week kondigde Netflix aan dat er een vervolg komt op de Planet Earth-serie genaamd Our Planet. Hier is Keith Scholey ook bij betrokken. "Ik voel mij een bevoorrecht man, dat ik de mooiste plekjes op onze aarde kan zien. Maar het meest bijzondere vind ik nog steeds dat ik zo veel mooie dieren van zo dichtbij mag meemaken en er verhalen over mag vertellen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren