logo songteksten.net

Immigrantendrama Dheepan wint Gouden Palm

(Novum) - CANNES - Het immigrantendrama Dheepan van de Franse regisseur Jacques Audiard heeft zondagavond de prestigieuze Gouden Palm gewonnen op het 68e Filmfestival van Cannes. De jury onder leiding van de broers Joel en Ethan Coen bekroonde het verhaal over drie Srilankezen die zich voordoen als gezin om zo asiel aan te vragen in Frankrijk.

De film werd eerder deze week goed ontvangen door de critici. Een andere grote favoriet, het beklemmende Holocaust-drama Son of Saul van debuterend regisseur Laszlo Nemes kreeg de Grote Prijs, de tweede prijs van het festival. Het oorlogsdrama, dat bij veel critici hoog in de waarderingslijst stond, vertelt over de Sonderkommando's, de joden die de gaskamers in Auschwitz moesten schoonmaken.

De Juryprijs, de derde plek op het erepodium, ging naar de surrealistische tragikomedie The Lobster. In de film van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos moeten vrijgezellen binnnen 45 dagen een nieuwe partner vinden, anders veranderen zij in een dier. Nederland mag een beetje delen in deze eer, want de film is medegeproduceerd door het Nederlandse bedrijf Lemming Film.

De prijs voor beste actrice ging naar twee personen. Actrice Rooney Mara werd bekroond voor haar rol als lesbienne in het liefdesdrama Carol, waarin zij te zien is naast Cate Blanchett. Actrice Emanuelle Bercot kreeg de prijs voor haar rol in Mon Roi, over een liefdesrelatie met een dominante, egocentrische man. Veel journalisten hadden van tevoren verwacht dat Mara en Blanchett samen de prijs voor beste actrices moesten delen.

Het beeldje voor beste acteur ging naar de Fransman Vincent Langdon, die in La Loi du Marche een vijftiger speelt die na zijn ontslag probeert weer aan het werk te komen. De prijs voor beste regie ging naar de Taiwanese filmmaker Hou Hsiao-Hsien voor zijn actiedrama The Assassin. De prijs voor beste script ging naar het euthanasiedrama Chronic.

Een film die tot veler verbazing buiten de prijzen viel, was Youth van regisseur Paolo Sorrentino die eerder megahit La Grande Bellezza maakte. In Youth mijmeren twee oude vrienden (Michael Caine en Harvey Keitel) in een kuuroord over het leven. Caine gold als een van de favorieten voor de acteursprijs. Twee jaar terug ging La Grande Bellezza ook al met lege handen naar huis.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren