logo songteksten.net

Acteur Ethan Hawke is volmaakt gelukkig

(Novum) - LONDEN - Acteur Ethan Hawke is volmaakt gelukkig. Dat vertelde de 44-jarige ster in Londen, waar hij journalisten te woord stond over zijn nieuwe thriller Good Kill. De film draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.

"Mijn carrière en privéleven zijn niet altijd over rozen gegaan", grinnikt hij. "Maar op dit moment klopt alles. Het is bijna beangstigend, zo goed als het met me gaat." Hawke speelde het afgelopen jaar in grote hits als Boyhood, The Purge en Before Midnight. "Ik heb nooit compromissen willen sluiten, altijd alleen maar films gekozen waar ik écht achter sta. Dat lijkt zich eindelijk uit te betalen."

Toch valt het na ruim zestig films nog steeds niet te voorspellen wat een hit wordt en wat niet. "Ik had nooit verwacht dat Boyhood zo'n fenomeen zou worden. Toen we hem maakten, leek het meer een obscuur experiment dat misschien ooit in een paar zaaltjes te zien zou zijn."

Hawke maakte zijn filmdebuut exact dertig jaar geleden, in de jeugdfilm Explorers. "Ik ben toch wel erg bezig met dat lustrum", bekent hij. "Ik zit pas op de helft van mijn leven, en heb al zoveel gedaan in dit vak. Moet ik iets veranderen, of ben ik nog steeds gelukkig met wat ik doe en hoe ik dat doe?" Hij zag hoe een aantal leeftijdsgenoten, zoals River Phoenix en Heath Ledger, ten onder gingen aan de druk die het succes met zich meebracht.

"Het klinkt heel zijig. Maar het is zo belangrijk om goede vrienden te hebben bij wie je kan aankloppen als het nodig is. Roem is heel eenzaam. Als je dat niet kan delen, gaat een mens soms heel gekke dingen doen: kijk naar Michael Jackson, Elvis Presley of Britney Spears."

In zijn nieuwste film, de thriller Good Kill, speelt Hawke een drone-piloot die vanuit een militaire basis in de VS vijandige doelen aan de andere kant van de wereld bombardeert. Deze nieuwe manier van oorlogvoeren gaat hem niet in de koude kleren zitten. "Het is geen nationalistische film zoals American Sniper, met een echte Amerikaanse held in de hoofdrol. Mijn personage heeft twijfels en angsten, en heeft geen idee of de keuzes die hij maakt wel de juiste zijn."

In de film wordt vrij expliciet getoond wat het vernietigende effect van zo'n drone-aanval kan zijn. "Dat zijn beelden die de media eigenlijk nooit tonen", legt Hawke uit. "Je wilt ze eigenlijk ook helemaal niet zien. Als dat wel gebeurde, zou de publieke opinie over het gebruik van drones heel snel kantelen." Ter voorbereiding op zijn rol praatte de acteur met een groot aantal drone-piloten. "Het zijn vaak jongens die jarenlang een F16 hebben gevlogen. Dan neem je deel aan de strijd met gevaar voor eigen leven. Het bedienen van zo'n drone voelt voor veel van hen als een enorme degradatie."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren