logo songteksten.net

W&W veroveren met Whitney hun thuisland

AMSTERDAM - Twintigers Wardt van der Harst en Willem van Hanegem jr. (zoon van oud-profvoetballer Van Hanegem) reizen als dj-duo W&W al een aantal jaar de hele wereld over. Maar met de bekendheid in eigen land wilde het niet zo vlotten. Hun nieuwste single The One, met als grote troef een sample van niemand minder dan Whitney Houston, moet daar verandering in brengen.

De jongens vormen sinds 2007 een duo en kwamen in 2010 op plek 71 binnen in de prestigieuze DJ Mag Top-100. In de meest recente editie staan ze op nummer 18. Wardt (26) en Willem (27) draaien op de grootste internationale festivals en zijn over de hele wereld razend populair als discjockeys en producers. Begin deze maand behaalden ze hun eerste Nederlandse hitlijstsucces. Het nummer Bigfoot leverde W&W na 25.000 verkochte exemplaren hun eerste gouden plaat in eigen land op. De nieuwste track The One moet dat succes overtreffen.

"Veel dj’s beginnen in hun thuisland in het clubcircuit, maar wij werkten als producers al meteen internationaal”, vertelt Wardt aan BuzzE. "We hebben ons nooit op een bepaald land gefocust. Onze eerste boeking als duo was in Duitsland en ons eerste festival in Polen.” Maar dat het nu na acht jaar ook in Nederland begint te lopen, is toch leuk. “Het zou mooi zijn als The One het succes van Bigfoot overtreft.” Met een knipoog: “We gaan voor platina. En het is natuurlijk extra tof als het onze definitieve doorbraak in Nederland wordt.”

Sample

Voor het gebruik van de sample uit de klassieker How Will I Know van Whitney Houston was officieel toestemming nodig van de familie van de in 2012 overleden zangeres. En dat ging niet zonder slag of stoot. “Sterker nog”, vertelt Wardt, "je mag het gerust een wonder noemen dat het uiteindelijk is gelukt.”

“We hebben het nummer in oktober al geproduceerd, maar zochten nog naar de juiste, soulvolle vocalen. Die vonden we in de hit van Whitney. Toen hebben we de track naar onze platenmaatschappij gestuurd met de opdracht toestemming te regelen. Na maanden van heel veel bellen en mailen, hadden we de hoop opgegeven dat het nog zou lukken. In januari zeiden we: ‘laat maar, we krijgen het toch nooit voorelkaar’. Heel jammer. Als je enthousiast bent over een single is het super frustrerend als je hem niet kan uitbrengen. Tot we in mei ineens toch goedkeuring kregen. Ze vonden het kennelijk een vette track.”

Succes

W&W lieten The One in maart voor het eerst aan hun fans horen tijden Ultra Music Festival in Miami. Toen nog zonder de vocalen van Houston. “Mensen reageerden toen al super enthousiast. En op social media zijn fans er al maanden mee bezig. Of het in Nederland weer een succes wordt, kunnen we alleen maar hopen. Het is tegenwoordig heel moeilijk om muziek te verkopen. Alles staat op gratis diensten als Spotify en Soundcloud. Daar gaat het ons ook niet zo om. We willen gewoon dat zoveel mogelijk mensen onze muziek horen.”

Het zou wel heel leuk zijn als ze daarmee wat vaker in eigen land kunnen optreden. “De festivals in Nederland worden steeds leuker. Lange tijd was het publiek hier heel kritisch, ze hadden alles al een keer gezien. Omdat de wereldtop hier vandaan komt, is het publiek een beetje verwend. Maar we merken dat er een nieuwe generatie opstaat die super enthousiast is. Ze zijn heel eager.”

Tuin

Ondanks het internationale succes, werken de jongens nog steeds vanuit hun eerste studio in een schuurtje in de tuin van Willem van Hanegem senior. Wardt lacht: "Het is gewoon heel moeilijk om te wennen aan de akoestiek van een andere ruimte. We zitten ook wel eens in een studio in LA, die misschien op papier veel beter is, maar dan klinkt het toch niet zoals thuis. De schuur werkt voor ons het beste.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren