logo songteksten.net

Meer kunst voor dancelovers op Mysteryland

HAARLEMMERMEER - Dancefestival Mysteryland neemt dit jaar voor het eerst twee dagen lang het Floriadeterrein in Haarlemmermeer over. Dat betekent natuurlijk meer ruimte voor muziek, maar ook voor het befaamde randprogramma vol kunst en cultuur waar het kleurrijke dansfestijn al meer dan twee decennia furore mee maakt.

De uitbreiding naar twee festivaldagen was een langgekoesterde wens van organisator ID&T. Op het enorme festivalterrein was de laatste jaren zó veel te beleven, dat de gemiddelde bezoeker het allemaal niet meer binnen een dag kon belopen. Vooral de randprogrammering rees de pan uit. In 2014 was een recordaantal van achthonderd artiesten betrokken bij talloze acts met onder meer straattheater, installatiekunst, poëzie, literatuur, performance art en andere artistieke zaken tussen al het dancegeweld. Met twaalf uur extra om te vullen, is het kunstprogramma van de 22e editie op zaterdag 29 en zondag 30 augustus grootser dan ooit.

Zo komt het Tropenmuseum naar Mysteryland met de expositie Body Art. Op de tentoonstelling over lichaamsversiering in de breedste zin van het woord zijn levende modellen te zien, kunnen bezoekers zich laten tatoeëren door tattoo-artists Xiao Bin Zhu en Hollywood Mark, en worden foto’s geëxposeerd van fotograaf Krijn van Noordwijk.

Feestbeest

De Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman, wereldwijd bekend van zijn project met enorme gele badeenden, maakt speciaal voor Mysteryland een zestien meter hoog ‘Feestbeest’. Het kunstwerk reist het komende jaar de wereld over, om festivalbezoekers in contact te brengen met hedendaagse kunst.

WERC Collective maakt met behulp van tweehonderd bewegende elementen, videomapping, heel veel ledlampjes en acht kilometer kabel een gigantische lichtinstallatie op het water. Koen Steger zorgt met zijn installatie Cocoon voor een bijzonder schouwspel in het bosrijke deel van het festivalterrein. Met witte stretchstof maakt hij een half transparante gang tussen de bomen, om in te chillen, doorheen te rennen of in te dansen. In de avond wordt Cocoon verlicht.

Visueel kunstenaar en performer Robbert van der Horst is verantwoordelijk voor een sprookjesachtig doolhof in de natuur dat leidt naar het ultieme doel: serene stilte. Just a Messenger is een installatie van Lisa Galesloot en Dennis Koek, bedoeld om mensen uit hun comfortzone te trekken. Twee personen geven vanuit een semitransparant object met handgeschreven briefjes boodschappen door aan de buitenwereld. Studio ID Eddy creëert onder de naam Sleeping Beauties een verzameling slapende sieraden in het Mysteryland-bos.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren