logo songteksten.net

Snijders en Georgina maken kans op Kalf

UTRECHT - Zangeres Wende Snijders is voor haar filmdebuut Zurich genomineerd voor een Gouden Kalf. Zij maakt kans op een beeldje in de categorie beste actrice. Snijders moet het in deze divisie opnemen tegen drie actrices die al één of meerdere Kalveren in hun kast hebben staan. De strijd gaat tussen Kim van Kooten (Onder het hart), Maria Kraakman (Schneider vs Bax), Georgina Verbaan (De Surprise) en Elise van 't Laar (Tussen 10 en 12).

Van de mannelijke genomineerden heeft alleen Frank Lammers al een beeldje in de kast staan; hij maakt kans op een tweede Kalf voor zijn hoofdrol in Michiel de Ruyter. De andere kanshebbers in de categorie beste acteur zijn Martijn Fischer (Bloed, zweet & tranen), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Boy 7), Bart Slegers en Vincent van der Valk (Gluckauf).

Ook de meeste kandidaten voor de prijs voor beste mannelijke bijrol wonnen eerder al een Kalf. Marcel Hensema, Fedja van Huêt en Raymond Thiry zijn alle drie genomineerd voor hun bijrollen in Bloed, zweet en tranen. Zij nemen het op tegen Matthijs van de Sande Bakhuyzen (als stervende kankerpatiënt in De ontsnapping) en Jan Decleir (De Surprise).

Bijrol

In de categorie beste bijrol zitten bij de vrouwen meer nieuwkomers. Hadewych Minis (Bloed, zweet en tranen) en Elsie de Brauw (Prins) wonnen eerder een Kalf en Rifka Lodeizen (Het leven volgens Nino) heeft zelfs al twee beeldjes in de kast staan. Voor Ella-June Henrard (Boy 7) en Sigrid ten Napel (Prins) zou het bij winst de eerste maal zijn dat zij een Kalf mee naar huis mogen nemen.

Bloed, zweet en tranen vestigt sowieso een record waar het acteursnominaties betreft: nog nooit eerder sleepte één film in totaal vijf kansen op een Kalf in de wacht in deze vier categorieën. Wel won eerder de vijfkoppige hoofdcast van de films Broos (1997) en Het Schnitzelparadijs (2005) gezamenlijk een Kalf voor de acteerprestaties.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren