logo songteksten.net

Gluckauf leidt nominaties van Gouden Kalveren

UTRECHT - De arthousefilm Gluckauf heeft dit jaar de meeste nominaties voor de Gouden Kalveren in de wacht gesleept. Het drama over de verstikkende liefde tussen een Limburgse vader en een zoon die zich met moeite staande proberen te houden in het leven is tien keer genomineerd in negen categorieën, waaronder beste film, beste regie en beste acteur (beide hoofdrolspelers, Bart Slegers en Vincent van der Valk).

Dat heeft directeur Willemien van Aalst van het NFF dinsdag bekendgemaakt. In de categorie beste film moet Gluckauf het opnemen tegen Schneider vs Bax, De Surprise, Prins en Bloed, zweet & tranen, de film over het leven van zanger André Hazes. Die laatste twee titels hebben allebei acht nominaties (in zeven en zes categorieën), De Surprise en Schneider vs Bax moeten het met zeven kansen op een beeldje doen.

De meeste producties die kans maken op een Kalf voor beste film, zijn ook genomineerd voor beste regisseur. Uitzonderingen zijn Bloed, zweet & tranen en Prins. De twee andere nominaties in de categorie beste regie zijn voor Roel Reiné (Michiel de Ruyter) en Peter Greenaway (Eisenstein in Guanajuato).

Filmmakers

De nominaties voor beste scenario gaan naar Bloed, zweet & tranen, Gluckauf, Prins, Schneider vs Bax en Tussen 10 en 12.

Het is de eerste maal dat de Kalveren en de nominaties niet door een jury worden toebedeeld, maar door een zogenoemde 'Academy'; een club van filmmakers die bepaalt wie de prijzen krijgt. Dit systeem wordt al jaren gehanteerd in Hollywood en in diverse Europese landen om de lokale filmbeelden te verdelen.

De Nederlandse Academy telt op dit moment een kleine vijfhonderd stemgerechtigde leden, onder wie grote namen als regisseur Paul Verhoeven en cameraman Hoyte van Hoytema. Opvallend is dat de Academy veel nominaties heeft gegeven aan arthousefilms of Nederlandse producties die nauwelijks bezoekers hebben getrokken. De twee grootste hits van het afgelopen jaar, Gooische Vrouwen 2 en Michiel de Ruyter, komen er met nul en twee nominaties zeer bekaaid vanaf.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren