logo songteksten.net

Schluter en Luca in de race voor tv-Kalf

UTRECHT - Ariane Schluter, Loes Luca en Loes Haverkort maken dit jaar kans op een Gouden Kalf in de categorie beste actrice in een tv-drama. Dat heeft directeur Willemien van Aalst van het Nederlands Film Festival dinsdag bekendgemaakt.

Schluter is genomineerd voor haar rol als weduwe in de korte film Een goed leven van regisseur Aaron Rookus. Rookus maakt zelf ook kans op een Kalf; zijn film, die 4 oktober op televisie wordt uitgezonden, is één van de twee tv-producties met meerdere nominaties dit jaar.

Luca ontvangt haar eerste Kalf-nominatie ooit voor haar rol van zangdiva in de Max-serie Goedenavond dames en heren. Haverkort is genomineerd voor haar rol in de dramaserie De Jacht, over de val van de ABN Amro-bank.

Beste acteur

In de categorie beste acteur in een tv-drama zitten twee namen die voor de eerste keer genomineerd zijn. De jonge acteur Jonas Smulders (Het diner, Jongens) maakt kans op het beeldje voor zijn rol in de korte film Geen koningen in ons bloed. De 'one night stand', die vertelt over een broer en zus die opgroeien in een jeugdzorg-traject, is ook genomineerd voor beste regisseur van een tv-drama (Mees Peijnenburg). De vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door actrice Olivia Londsdale (Drank & Drugs).

Geen koningen in ons bloed wordt op 6 oktober op tv uitgezonden. Smulders strijdt om het beeldje met Porgy Franssen (De lange nasleep van een korte mededeling) en Ramsey Nasr (Overspel III).

Beste regisseur

De derde nominatie in de categorie beste regisseur van een tv-drama is voor Tallulah Hazekamp Schwab (Taart). De nominaties in het categorie tv-drama worden, zoals al jaren gebruikelijk, vastgesteld door een vakjury.

De Kalf-nominaties in de filmcategorieën worden dit jaar voor het eerst toebedeeld door een Academy, een club van filmmakers die allemaal mogen stemmen. Het is nog niet duidelijk of de tv-prijzen in de toekomst ook op het nieuwe stemsysteem overgaan; dit zal mede afhangen van de evaluatie van de nieuwe methode, over twee jaar.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren