logo songteksten.net

Voorproefje nieuwe Libertines voor Nederland

AMSTERDAM - Enkele tientallen Libertines-fans beleefden woensdagavond een primeurtje. In een café in Amsterdam konden zij de nieuwe plaat van The Libertines, Anthems For A Doomed Youth, beluisteren. Het album ligt vrijdag 11 september pas in de winkels.

Het was op verzoek van de Engelse groep rond Peter Doherty en Carl Barât zelf dat de trouwe aanhang van de band het eerste Libertines-album sinds 2004 al ruim een week voorafgaand aan de officiële releasedatum kon horen. Dat gebeurde op een half dozijn plekken in het Verenigd Koninkrijk. Daarbuiten was Amsterdam een van de weinige geselecteerde steden.

Het contract voor de nieuwe plaat tekende de groep december 2014 op Ko Si Chang Island, een populaire vakantiebestemming in Thailand, niet ver van Hope Rehabilitation Centre, de ontwenningskliniek waar Pete Doherty vorig jaar van zijn drugsverslaving probeerde af te komen. Die verslaving was de belangrijkste reden van het uiteendrijven van Doherty en Barât na 2004, waarna Doherty zijn band Babyshambles oprichtte en vooral nog in het nieuws kwam met drugs- en celebrity-gerelateerde affaires.

The Libertines waren de meest spraakmakende Britse rockgroep van de eerste jaren van het vorige decennium. In 2004 barstte echter de bom en bij de opnamen voor het tweede album moesten er zelfs lijfwachten worden ingehuurd om te voorkomen dat Doherty en Barât elkaar aan zouden vliegen. Na enkele reünieconcerten in 2010 volgde vorige zomer een serieuze hereniging met een concert in het Londense Hyde Park en een tournee waarbij ook de Amsterdamse Heineken Music Hall werd aangedaan. Begin deze zomer stond de groep nog op het Brabantse Best Kept Secret festival.

Anthems For A Doomed Youth laat het karakteristieke Britse geluid van de groep horen dat vaudeville mixt met rock en als vanouds zowel spannend als weerbarstig klinkt, waarbij het stempel dat Doherty op de songs drukt onmiskenbaar is. De groep begint deze maand aan een nieuwe Europese tournee, waarbij Nederland in 2016 ook weer wordt aangedaan.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren