logo songteksten.net

'De makers van Shaun the Sheep mogen bellen'

LEIDEN - Jochem Myjer heeft voor de eerste maal in zijn leven een kinderboek geschreven. Vanaf vrijdag ligt De Gorgels in de winkel, over wezentjes die kinderen beschermen in hun slaap. Zeven vragen aan de cabaretier.

Waarom wilde je dit zo graag doen, een kinderboek schrijven?

“Volgens mij is dit iets dat iedereen in Nederland wel eens zou willen doen. En het ligt heel erg in het verlengde van het vak van cabaretier: er zijn heel veel collega's die het ook al eens hebben gedaan, van Herman van Veen tot Youp van ´t Hek tot Bert Visscher.”

Dan kan je toch ook zeggen: ik ga de wereld juist verrassen met iets heel anders?

“Nee joh, ik heb totaal geen behoefte aan het schrijven van een volwassen roman. De fantasie die wij als cabaretiers gebruiken op het podium spreekt al heel veel kinderen aan. In de zaal zitten heel veel jongens en meisjes van acht die mijn grappen ook prima kunnen pruimen. Ik voel zelf ook een enorme connectie met de belevingswereld van kinderen, die ik niet altijd in mijn theatershows kwijt kan.”

Wat is die klik dan?

“De fantasiewereld van kinderen kent geen grenzen. Een kind kan in een kartonnen doos gaan zitten en zeggen 'we gaan nu even naar Texel varen', en dan is hij of zij uren zoet. En gelóóft ook echt dat hij dat gedaan heeft. Het is zo jammer dat veel volwassenen die belevingswereld verliezen als ze ouder worden. Ik probeer dat zelf juist heel erg vast te houden - bijvoorbeeld door een boek te schrijven.”

Je overweegt toch een kindervoorstelling te gaan maken?

“Ja, er zit in mijn achterhoofd ook al lange tijd een plan voor een speciale kindertheatervoorstelling. Maar ik weet niet wat voor effect een zaal met kinderen op mij heeft. Ik ben enorm prikkelgevoelig, dus ik weet oprecht niet of ik dat ga trekken qua concentratie. Maar ik wil het heel graag een keer proberen. Eerst ga ik in elk geval een nieuwe 'gewone' voorstelling schrijven.”

Het boek heeft een open einde. Zit er al een Gorgels II in je hoofd?

“Dit project is wel voor herhaling vatbaar, ja. In mijn hoofd zit wel een zaadje voor een nieuw verhaal, maar dat zal echt pas na de première van mijn nieuwe voorstelling #Ikrekenhetgoed zijn. Ik vind de Gorgels ontzettend leuke wezens, en ik wil zelf ook graag weten hoe het verder gaat na dat open einde.”

Kan je al iets vertellen over de nieuwe show?

“De eerste boekingen voor 2018 zijn nu vastgelegd. Daar gaat mijn hartslag helemaal van omhoog. Het blijft een raar principe in ons vak, dat je al een titel en een tourneeschema hebt voordat er ook nog maar een letter op papier staat. Al is dat niet helemaal waar: ik ben fysiek niet meer wat ik geweest ben, wat soms best verdrietig. Maar ik merk wel dat ik dat creatief enorm compenseer, want in mijn hoofd is alles nog kerngezond. Daarom ben ik al eerder dan normaal gaan schrijven.”

Zijn de filmrechten van De Gorgels al verkocht eigenlijk?

“Nee joh, ik wacht eerst wel af hoe het boek ontvangen wordt. Maar de Britse studio Aardman, die Shaun het Schaap en Wallace & Gromit hebben gemaakt, mag zich zeker melden!”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren