logo songteksten.net

Bassie en Adriaan verbaasd over impact serie

HILVERSUM - Het duurde veertig jaar. Maar vanaf woensdag kunnen Bas en Aad van Toor, beter bekend als Bassie en Adriaan, aan hun lange cv ook een speelfilm toevoegen. Met Keet en Koen & de speurtocht naar Bassie en Adriaan draagt het beroemde maar bejaarde tweetal het stokje over aan twee vrolijke jonge straatartiesten.

Toch twijfelden de broers toen ze door een filmproducent met het plan werden benaderd. "Alles wat we tot nu toe gemaakt hebben, is een succes geweest", legt Aad (72) uit. "We nemen toch een risico: wat nou als de film niet aanslaat?" Maar na eerste testscreenings maakt het duo zich geen zorgen meer. "De kinderen bleven anderhalf uur geboeid kijken", vertelt Bas (80) trots. "Dat is het lastigste om te doen. Kinderen laten gillen, daar is geen kunst aan."

Het was inmiddels twaalf jaar geleden dat de Van Toors samen te zien waren als Bassie en Adriaan. Toen bij Aad plotseling kanker werd geconstateerd, kwam tamelijk abrupt een einde aan de optredens. "Het voelde heel vertrouwd om weer even onze personages te spelen", vertelt de acrobaat. "We zijn wat ouder geworden, en wat dikker. Maar sommige dingen verleer je nooit."

The Crocksons

Het tweetal brak in de jaren vijftig door als het duo The Crocksons. Met hun illustere stoelenact, waarbij ze samen op hun handen rustten op drie op elkaar balancerende stoelen, reisden de mannen de hele wereld rond. “Ik heb er tot jaren nadat we gestopt waren nachtmerries van gehad”, bekent Aad. "Dat Bas uit het niets zou zeggen 'kom Aad, laten we het weer eens doen! Als we de muziek horen gaat het vanzelf!' Het was een heel gevaarlijk nummer: als één van de twee een foutje maakte, dan zou dat de ander het leven kosten."

In de jaren zeventig verzon het tweetal Bassie en Adriaan. "We wilden stoppen met The Crocksons toen we nog goed waren. We hadden teveel acrobaten gezien die te lang door waren gegaan en waarvan het lichaam ze uiteindelijk dwong te stoppen. Dat wilden we voor zijn." De eerste serie was De Plaaggeest, met Jaap Stobbe in de titelrol. "We deden eigenlijk alles zelf", vertelt Aad. De TROS, die de serie uitzond, had er weinig fiducie in dat Bassie & Adriaan een lang leven beschoren was. "Ik vroeg om kleurcorrectie, omdat de opnames er niet mooi uit zagen. ‘Waarom joh, het wordt toch maar één keer uitgezonden!’ kreeg ik als antwoord. Ik denk daar nog vaak aan terug als ik weer een herhaling van die serie zie."

Fanmail

De gedachte achter de verhalen was dat jonge kijkers er óók iets van opstaken. "Ik heb dertigers gesproken die vertelden hun examen Grieks gehaald te hebben dankzij onze afleveringen over Griekse mythologie", grinnikt Aad. De acrobaat woont tegenwoordig in Spanje en treedt weinig meer in het openbaar op. Clown Bassie daarentegen timmert nog steeds hard aan de weg en verschijnt nog met regelmaat op feesten en partijen. "Ik word op straat nog bijna elke dag herkend. Maar de reacties zijn eigenlijk altijd leuk", knikt Bas. En al is er al in geen twintig jaar meer een nieuwe serie gemaakt, de fanmail blijft komen. "Van de week nog een brief van een man van 39. Hij had een rottijd toen hij als tiener uit de kast kwam. Dankzij onze vrolijkheid en onze spreuk ‘altijd blijven lachen’ is hij die tijd doorgekomen, schreef hij." Ook kreeg Bassie, zeker vroeger, veel brieven van bijstandsmoeders. "We hebben het geld niet om met onze kinderen een reis naar de VS te maken. Maar dankzij jullie verhalen voelt het toch alsof we er geweest zijn. Het is bizar om te horen dat onze avonturen op sommige mensen zo’n impact hebben gehad."

Keet en Koen & de speurtocht naar Bassie en Adriaan draait vanaf woensdag in de bioscopen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren