logo songteksten.net

Belgische regisseur Chantal Akerman overleden

PARIJS - De Belgische filmmaakster Chantal Akerman is dinsdag in Parijs op 65-jarige leeftijd overleden, melden Franse en Belgische media. De in Brussel geboren Akerman maakte een heleboel films en documentaires. Ze geldt als een boegbeeld van de Europese experimentele film van de jaren zeventig en tachtig.

Ze maakte onder meer het drama Les rendez-vous d'Anna (De ontmoetingen van Anna) uit 1979, de komedie Un divan à New York (Een bank in New York) uit 1996, het op een boek van Marcel Proust gebaseerde drama La captive uit 2000 of Demain on déménage (Morgen verhuizen we) van drie jaar later.

Haar werk is volgens Belgische media tegenwoordig niet zo bekend, maar ze heeft grote invloed gehad. Zo stellen Amerikaanse regisseurs als Gus van Sant, Todd Haynes en Sofia Coppola door haar beïnvloed te zijn.

Akerman kwam uit een Joods-Poolse familie. Haar moeder had als enige van haar familie in Auschwitz de nazi-vervolgingen overleefd. Akermans laatste film No Home Movie gaat over de laatste dagen van het leven van haar moeder.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren