logo songteksten.net

Ilse DeLange debuteert in musicalwereld

AMSTERDAM - Ilse DeLange maakte zondag op de première van De tweeling haar debuut in musicalland. Samen met JB Meijers componeerde de zangeres, die zondag ontspannen in zwarte broek met feestelijk bijpassend jasje op de rode loper verscheen, de muziek voor de voorstelling.

Ilse zei niet nerveus te zijn, maar relaxed. ''Ik kan er niets meer aan veranderen'', zei de zangeres.

Niet eerder werkten de makers van Calm After the Storm samen aan een musical en voor Ilse was het zelfs de eerste keer dat ze Nederlandse teksten schreef. Beiden timmeren momenteel internationaal aan de weg als The Common Linnets. Minder bekend is dat hun succesvolle samenwerking begon toen Ilse aan JB Meijers werd gekoppeld om muziek voor De tweeling te componeren.

Toevalstreffer

Ilse: “We zijn maar eens bij elkaar gaan zitten om te kijken of er een schrijfklik was. Het script bij de hand: bij welke scène voelen wij nou een liedje? Het was ongelooflijk, we hebben op die ene dag meteen vier liedjes geschreven. ‘Huh’, dacht ik, ‘wat is dáár nou gebeurd?’ Misschien is het wel een toevalstreffer, dacht ik nog, beginnersgeluk.”

“Maar de volgende dag ging het wéér zo goed. Toen werd het duidelijk dat dit een match made in heaven was”, vult JB Meijers haar aan.

Popinvloed

Voor de teksten schakelden ze de hulp in van hun gezamenlijke vriend Daniël Lohues. Ilse: “Ik heb hem letterlijk gevraagd: dit is nieuw voor mij, wil je over mijn schouder meekijken? Ik vind het belangrijk dat het écht goed is.”

De nieuwe nummers dragen titels als Voor altijd, Hoop vervlogen en Niemand weet wat er komt. Ilse: “Meer popinvloed, dat is wat de mensen van Stage Entertainment wilden. De liedteksten moesten ook niet de functie hebben zoals ze die in een klassieke musical hebben, de songs staan eigenlijk wat los van het verhaal.”

Vrijheid

Ilse: “Het moest anders worden dan alles wat er al is. De teksten zijn ook anders, de liedjes gaan over de grotere gevoelens die bij een scène horen, het verhaal wordt niet doorverteld in de liedjes, er zitten ook vrijwel geen dialogen in. De dynamiek van de liedjes is enorm: soms een klein, breekbaar liedje met één gitaar, soms een stuk met grootse, orkestrale muziek. Het is geweldig dat we die vrijheid kregen.”

JB Meijers: “De muziek die we voor De tweeling maakten gaat qua stijl alle kanten op. Klassieke musicalinvloeden, maar ook echte popliedjes. Omdat we niet uit de musical-hoek komen, kunnen we ons van alles veroorloven.”

Emotie

Waar het boek van Tessa de Loo het levensverhaal van de gescheiden tweeling Anna en Lotte vertelt, richt de musical zich vooral op de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Ilse: “Je gaat tijdens de musical behoorlijk heen en weer in je emoties. Aan allebei de kanten van het verhaal, bij allebei de zusjes, zit zó veel emotie, en die komt er prachtig uit. We willen niet belerend zijn, er moet begrip zijn. Bepaalde onderwerpen zijn heel moeilijk aan te raken, omdat ze zo gevoelig zijn. Ik hoop dat je in de theaterstoel compassie voelt op een manier waarop je van tevoren niet dacht dat die mogelijk is.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren