logo songteksten.net

Jan Kruis bedenkt nieuw St Pannekoek-verhaal

ROTTERDAM - Jan Kruis heeft een nieuw hoofdstuk aan de Sint Pannekoek-mythologie toegevoegd. De tekenaar, die het Rotterdamse feest dertig jaar geleden bedacht voor zijn stripreeks Jan Jans en de Kinderen, heeft speciaal voor twee grote Sint Pannekoek-feesten in Rotterdam en Groningen het 'evangelie van Sint Pannekoek' geschreven.

Kruis heeft het verhaal op video opgenomen. De organisaties in beide steden vertonen dit filmpje zondag tijdens de Sint Pannekoek-viering en plaatsen het daarna ook op Facebook. Het evangelie speelt zich af in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte, waar de jonge monnik Gerrit op 29 november zijn vijftiende verjaardag viert.

Het feest werd halverwege de jaren tachtig voor het eerst in Jan, Jans en de Kinderen genoemd. Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt Opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan ’s avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Het evenement is onder meer populair onder studenten en was de afgelopen jaren een grote 'trending' hit op sociale media. Op Twitter verschenen er vorig jaar met de hashtag #sintpannekoek vele honderden foto's van mensen en gezinnen met pannenkoeken op hun hoofd.

In de Koningskerk in Rotterdam wordt dit jaar weer een groot Sint Pannekoek-feest georganiseerd. Vrijwilligers bakken de hele avond pannenkoeken voor iedereen die aan wil schuiven. Na het mee-eten wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengsten gaan naar de actie Sint voor Kind, waarmee de Voedselbank kinderen van arme ouders helpt toch Sinterklaascadeautjes te kunnen kopen. Ook De Wolkenfabriek in Groningen, op het terrein van de voormalige Suikeruniefabriek, wordt Sint Pannekoek al een aantal jaren op grootse wijze gevierd.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren