logo songteksten.net

'Ik hoop dat de koning Sint Pannekoek viert'

ROTTERDAM - Het enthousiasme over zijn vondst Sint Pannekoek blijft geestelijk vader Jan Kruis verbazen. De 82-jarige striptekenaar verzon het fictieve feest halverwege de jaren tachtig. Sindsdien wordt het door steeds meer mensen gevierd op 29 november: dit jaar bedacht Kruis zelfs een middeleeuwse ontstaansgeschiedenis voor het ludieke feest waarbij het hele gezin pannenkoeken eet.

“Elke heilige heeft zijn eigen evangelie, en een leuke heilige als Sint Pannekoek mag geen uitzondering zijn”, vertelt de tekenaar. “Eigenlijk verbaast het me dat het nog zo lang heeft geduurd voordat de oorsprong van Sint Pannekoek tot ons gekomen is. Maar het leek me vooral een leuke geste voor de feesten in Groningen en Rotterdam: daar wordt Sint Pannekoek al zo lang, trouw en hartstochtelijk gevierd.”

Kruis wordt er heel blij van dat zoveel mensen op 29 november een foto op Twitter en Facebook plaatsen van hun Sint Pannekoekviering. “Het zou een hoogtepunt in mijn carriere zijn als de RVD als verrassing zondag een foto van koning Willem-Alexander en koningin Máxima plaatst die met de prinsesjes meedoen aan de traditie”, lacht hij. “Of anders premier Mark Rutte - die houdt ook wel van tradities, toch? En het lijkt me leuk om eens een foto uit Suriname te ontvangen. Daar is Jan, Jans ook best populair, ik ben benieuwd of het feest daar ook wordt gevierd.”

Vader

De geestelijk vader van Jan, Jans en de Kinderen weet nog precies hoe hij op het idee voor Sint Pannekoek kwam, in 1986. “Ik moest wekelijks een grapje bedenken voor de strip in de Libelle, dat was vaak een zenuwslopende race tegen de klok”, bekent hij. Opa Tromp was heel direct op zijn eigen vader gebaseerd. “Als hij sprak, legde ik hem altijd zinnen en grapjes in de mond die mijn vader had kunnen bedenken. Hij hoorde ooit op de radio Snip en Snap, en zei na de uitzending: ‘dat waren Sint Snip en Sint Snap’. Uit dat zinnetje ontstond het idee een beetje."

Kruis hoopt dat de traditie van Sint Pannekoek voortleeft, ook als hij er ooit niet meer is. “Er komt misschien een tijd dat mensen niet meer weten waar de traditie vandaan komt, dat niemand meer weet wie Jan Kruis eigenlijk was. En dat iedereen denkt dat Sint Pannekoek altijd al bestaan heeft. Er zijn nu al bedrijven die inspelen op de traditie, dat helpt vast ook wel.” Eigenlijk zou het feest een vast plekje moeten krijgen in van die voorgedrukte agenda's, grapt hij. “Net zoals Eerste en Tweede Kerstdag. Ik denk dat het zich daarvoor inmiddels toch wel genoeg bewezen heeft.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren