logo songteksten.net

Regisseur Del Toro prijst stripshop Lambiek

AMSTERDAM - Regisseur Guillermo del Toro, verantwoordelijk voor grote Hollywoodhits als Hellboy en Pan's Labyrinth, heeft zich op Twitter zeer lovend uitgesproken over de Amsterdamse stripwinkel Lambiek. ''De meeste mensen gaan niet naar Amsterdam voor de stripboeken'', schrijft hij. ''Ik wel. Lambiek is over de hele wereld een instituut.''

Zijn lofuitingen krijgen op Twitter veel bijval. Lambiek werd in 1968 opgericht door stripfan Kees Kousemaker (1942-2010). Het was de eerste in strips gespecialiseerde boekwinkel van Europa, en de tweede ter wereld.

Kousemaker vernoemde zijn shop naar het beroemde personage uit de Suske & Wiske-strips. De winkel verhuisde onlangs van de Kerkstraat naar de Koningsstraat in Amsterdam. In 1994 was Lambiek één van de eerste Nederlandse bedrijven die online ging: zijn 'Comiclopedia' wordt wereldwijd veelvuldig geraadpleegd.

Kousemaker ontving in 1995 in Amerika de Will Eisner Retailers Award voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de internationale stripwereld. In 2006 werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten aan de Nederlandse cultuur. De winkel wordt nu geleid door zijn zoon Boris.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren