logo songteksten.net

'Dood André van den Heuvel is einde tijdperk'

AMSTERDAM - Cultuurminister Jet Bussemaker is geraakt door het overlijden van acteur André van den Heuvel. "Een groot en veelzijdig acteur is heengegaan. Bij het grote publiek was André van den Heuvel vooral bekend van tv-series maar ook in het klassieke genre gold hij als een van de besten'', reageert de bewindsvrouw.

André van den Heuvel overleed dinsdagochtend in zijn woonplaats Amsterdam op 88-jarige leeftijd. "Decennialang stond hij aan de top'', zegt Bussemaker. "Met zijn overlijden komt een einde aan een tijdperk."

Van den Heuvel, geboren op 4 juni 1927, begon als amateur in de traditionele Passiespelen in zijn geboortedorp Tegelen. In 1950 maakte hij zijn debuut in het stuk Amphytrion. De jaren daarna speelde hij rollen in grote toneelstukken van onder anderen Shakespeare, Vondel en Brecht. Hij speelde met bekende collega's als Ko van Dijk en Ank van der Moer. Hij won twee keer de Louis d'Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs.

Mooie Pinksterdag

In 1965 speelde hij in de musical Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Samen met Leen Jongewaard zong hij daarin het bekende lied Op een mooie Pinksterdag. Ook speelde Van den Heuvel in televisieseries als De Weg (1982), De Partizanen (1995) en In naam der Koningin (1996).

In enkele afleveringen van de tv-serie Baantjer speelde hij de onderwereldkoning 'Stille Adriaan'. Bekendheid kreeg hij met zijn reclamespotjes voor de toenmalige NMB Bank ('De NMB denkt met u mee'). Verder bracht hij in 1970 nog een album uit, met de titel 'Zwart-wit'. Vanaf zijn tachtigste richtte Van den Heuvel zich voornamelijk op beeldhouwen, maar hij had nog wel rolletjes in de serie Flikken Maastricht en de advocatenserie Keyzer & De Boer Advocaten.

Van den Heuvel was getrouwd met actrice Kitty Janssen (1930-2012).

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren