logo songteksten.net

Eye eert overleden Bud Spencer met knokavond

AMSTERDAM - Cinema Egzotik, de maandelijkse filmavond van regisseur Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons, gaat op 11 november een speciale editie wijden aan de maandag overleden Italiaanse acteur Bud Spencer.

Tijdens een speciale 'knokavond' worden twee klassiekers uit het rijke oeuvre van Spencer vertoond: They call me Trinity (1970) en De vier vuisten hebben de tropenkolder (1981). Met zijn komische spaghettiwesterns wist de voormalig zwemkampioen samen met zijn vaste partner Terence Hill de harten van miljoenen fans over de hele wereld te veroveren.

“Ik ben mijn hele leven al fan”, bekent Koolhoven. “Ik heb de meeste in de bioscoop gezien, zelfs toen de meeste mensen afhaakten. Het is altijd een guilty pleasure voor me gebleven.” De regisseur en filmliefhebber noemt Spencer en Hill “vermoedelijk het laatste grote filmduo". "Ze waren ambassadeurs van de knokfilm, een genre dat nu eigenlijk niet meer bestaan.”

Nasynchronisatie

Hun beste films trokken in de Nederlandse bioscopen tegen de miljoen bezoekers. "In die tijd had je nog grote Europese sterren: zeker in Duitsland en Nederland waren ze enorm populair. In de VS zijn ze echter nooit echt doorgebroken, wat ook te maken met de nasynchronisatie van Bud Spencer. In Europa dachten veel mensen dat het Amerikaanse actiesterren waren.”

Eye zou graag eerder een hommage aan Bud Spencer willen organiseren, maar dit is niet mogelijk vanwege de verhuizing van de filmcollectie naar het nieuwe collectiecentrum. Deze operatie is pas in het najaar afgerond; dan zijn de prints van de films van Spencer pas weer beschikbaar voor vertoning.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren