logo songteksten.net

Oud-songfestivalwinnares achter de tralies

STOCKHOLM - De Griekse politie heeft de Zweedse oud-songfestivalwinnares Carola enkele uren vastgezet. Dat gebeurde een tijdje geleden op het eiland Kos. Carola was daar om vluchtelingen te helpen, vertelde ze tijdens een groot interview op de Zweedse staatsradio.

Carloa Häggkvist is in eigen land zeer populair. In 1991 won ze het Eurovisie Songfestival, nadat ze in 1983 ook al hoge ogen gooide op het liedjesspektakel. Met de Nederlandse vertaling van haar lied Främling had ze zelfs een hitje in ons land.

De zangeres was afgereisd naar Kos om vluchtelingen te helpen, zei ze tijdens het radio-interview. “Ik leerde een Iraanse-Noor kennen. Hij had een auto en we besloten samen te werken.“ Via de man kwam ze erachter dat criminelen op de motoren van de boten uit waren waarmee de vluchtelingen hun oversteek maakten. Op een avond zag ze dat dieven een motor te pakken hadden. Ze wist die samen met vluchtelingen weer af te pakken. Maar dat liep uit op een achtervolging dwars door het eiland.

Slot en grendel

Carola dacht slim te zijn en reed naar het politiebureau, in de veronderstelling dat de dienstdoende agenten haar wel zouden helpen. “Maar toen beschuldigde de dieven mij van de motordiefstal. En het eindigde dat ik gearresteerd werd en achter slot en grendel werd gezet”, zei ze. Na een paar uur kwam Carola weer vrij. De gestolen motor heeft ze nooit meer gezien en waarom ze werd gearresteerd is nooit duidelijk geworden.

Op Kos heeft de Zweedse veel vluchtelingen geholpen. De zangeres heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat sommigen van hen naar Zweden konden komen. Die had ze kleding en koffers gegeven. In een daarvan zat nog een oude foto van haar met haar telefoonnummer. “Opeens werd ik gebeld door een douanier”, vertelde Carola. “Die wilde even controleren of het verhaal dat de nieuwe eigenaar van de koffer vertelde wel klopte. Ik was blij dat hij belde, want nu weet ik dat de mensen veilig zijn.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren