logo songteksten.net

William Spaaij mag eindelijk weer dansen

AMSTERDAM - William Spaaij is voor het eerst in vijf jaar weer dansend op het podium te zien. De 33-jarige acteur speelt vanaf half september de hoofdrol in de nieuwe Nederlandse versie van hippiemusical Hair.

"Ik geniet er zo van dat ik weer eens een rol speel waarin ik alle disciplines tegelijk mag beoefenen", vertelt hij tijdens een openbare repetitie. "Daar ben ik toch voor opgeleid, dat is mijn basis. Het is vijf jaar geleden dat ik dat voor het laatst zo kon doen, in Mary Poppins." Alleen is hij dit maal het oudste lid van de cast. "Dat was sowieso even slikken. Er staan collega's van 19 naast me die heel verbaasd zijn dat ik überhaupt dans; die hebben nooit Grease of Footloose gezien."

Spaaij denkt dat deze tijd schreeuwt om een show als Hair. "Er zijn weinig voorstellingen die nog zo van het nu zijn als Hair", stelt hij. "Het verhaal speelt zich af rond de Vietnam-oorlog, maar de wereld van toen heeft helaas nog steeds veel gemeen met de wereld van nu. De Vietnamoorlog wordt nog wel genoemd, maar verder is het letterlijk en figuurlijk een vrij tijdloos stuk. We openen de voorstelling met een concert waar opeens paniek uitbreekt - ik denk dat het lastig is die scène te zien zonder aan Bataclan te denken."

Verwantschap

De acteur denkt dat hij naarmate hij ouder wordt, steeds meer verwantschap met hippies voelt. "Ik voel me tegenwoordig veel vrijer dan vroeger, ik ben blijer met mezelf. Ik durf meer te zijn wie ik ben; ik durf nu hardop te kiezen 'dit ben ik en hier sta ik voor'." Dat wordt mensen voor zijn gevoel steeds moeilijker gemaakt in deze conservatieve tijden. "Daarom vind ik het ook zo goed dat we dit stuk nu spelen. Ik hoop oprecht dat veel mensen in de zaal na het zien denken 'wow, wat een goed idee eigenlijk'."

Het ensemble doorbreekt in het stuk regelmatig de vierde wand om het publiek heel actief bij het verhaal te betrekken. "Ik vind het heel dapper wat we aan het doen zijn, want eigenlijk trekken we het hele stuk uit elkaar en maken onze versie ervan. Daar vraagt deze musical ook om. Het moet zeker niet alleen een lsd-trip worden voor de acteurs op het podium; mensen moeten niet na een half uur afhaken omdat alleen wij een leuk feestje voor onszelf bouwen."

Hair gaat op 25 september in première in het Chassé Theater in Breda en is daarna door heel Nederland te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren