logo songteksten.net

Meyjes heeft geen interesse in 5e Indy-film

UTRECHT - Het is goed dat er nog steeds films worden gemaakt over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Dat stelt regisseur Menno Meyjes, die NFF-openingsfilm De Held maakte. De thriller, gebaseerd op het boek van Jessica Durlacher, vertelt over oude oorlogsgeheimen die een welvarend joods gezin blijven achtervolgen.

“Ik ben zelf in 1954 geboren, de oorlog lag toen al negen jaar achter ons”, vertelt Meyjes. “Maar toen ik meer over die tijd te weten wilde komen, bleek dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het was een periode waar mijn ouders niet graag over praatten.” Hij denkt dat De Held een film is die past bij de manier waarop Nederland nu, na driekwart eeuw, terugkijkt op die periode. “Tientallen jaren zijn NSB'ers bijvoorbeeld gezien als landverraders. Nu wordt er veel genuanceerder over die groep gedacht; we durven te erkennen dat er tussen goed en kwaad heel veel verschillende tinten grijs bestaan.”

Naast hoofdrolspeelster Monic Hendrickx, die de volwassen dochter van het gezin speelt, is de belangrijkste rol weggelegd voor Daan Schuurmans. De acteur en Meyjes werkten eerder al samen aan Het Diner en De Reünie. “We hebben een enorm fijne klik”, knikt de regisseur. “Het is een heel spannende acteur die zonder blikken of blozen bereid is zijn comfortzone te verlaten. Bovendien houdt de camera van hem: hij is een echte filmacteur die exact weet welke blik of mimiek op het grote doek het beste tot zijn recht komt.”

Indy

Meyjes nam het roer van De Held over van Antoinette Beumer. De regisseur van onder meer Soof en De gelukkige huisvrouw besloot zeker een jaar rust te nemen om te herstellen van oude verwondingen die ze op de set van Loft opliep. “Ik kende het boek al en vond het enorm goed”, motiveert Meyjes zijn keuze voor het project. “Voor mij gaat het verhaal over angst voor dingen die je niet weet, en hoe je daar mee om moet of kan gaan.”

De regisseur-scenarist werkte in het verleden lange tijd in Hollywood, onder meer als scenarist voor de films The Color Purple en Indiana Jones and the Last Crusade van Steven Spielberg. Op dit moment werkt hij voor de Engelse zender Sky1 aan een sf-serie, Slow Bullets. Nee, Spielberg heeft hem niet gebeld voor ideeën over de vijfde Indiana Jones-film die binnenkort gedraaid gaat worden, lacht Meyjes. “Ik zou het heel moeilijk vinden om nog een keer in die wereld van Indy te duiken”, bekent hij. “Het kostte ons toen al heel veel moeite iets te bedenken dat zou kunnen tippen aan de Ark des Verbonds waar hij in Raiders of the Lost Ark naar op zoek gaat. Al geloof ik wel dat we met de Heilige Graal een heel eind zijn gekomen.”

De Held draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren