logo songteksten.net

Claudia de Breij weer het theater in

UTRECHT - Cabaretière Claudia de Breij komt volgend seizoen met een nieuw theaterprogramma. Haar negende voorstelling, NU, gaat in februari 2018 in première in de Stadsschouwburg in Haarlem en is daarna door het hele land te zien. De Breij verzorgde vorig jaar de oudejaarsconference, die op en na 31 december door meer dan 3,5 miljoen mensen werd bekeken.

"Het maken van een oudejaarsvoorstelling is ontzettend intensief", legt De Breij uit. "Je toert drie maanden en moet dan op één avond heel hard knallen." Ze had zichzelf een vakantie beloofd na de jaarwisseling, maar mist het spelen inmiddels enorm. "Eigenlijk miste ik het half januari alweer, maar toen zei iedereen dat ik echt eerst even bij moest komen. Nu komen er zoveel nieuwe ideeën, ik wil spélen! Lekker muziek maken en lachen met een zaal."

NU wordt weer een voorstelling waarin de actualiteit een belangrijke rol speelt, een erfenis van haar vorige project. "Ik was er in 2016 enorm aan gewend geraakt om boven op het nieuws te zitten", vertelt ze. "Ik moest echt afkicken na 31 december."

Leiders

Net zoals veel mensen weet De Breij ook niet goed wat ze aan moet met de beangstigende verhalen die elke dag de nieuwssites en kranten vullen. "Er zitten op dit moment meer enge machthebbers in het zadel dan ooit eerder in het recente verleden: Kim Jong-un, Erdogan, Trump, Poetin. We worden er allemaal lethargisch van. We lezen berichten over homokampen in Tsjetsjenië en veel mensen vinden dat niet eens meer gek." Het liefste zou de cabaretière elke dag tegen de negatieve berichtenstroom willen ageren, er iets van willen vinden en er iets tegen willen doen. "Maar wat kan je doen als gewone burger? Hoe boos ik mij ook maak, ik twitter Donald Trump echt het Witte Huis niet uit."

De Breij vond de afgelopen maanden heil in de zaken waarin zij wel gelooft: mooie muziek, goede boeken, memorabele speeches van inspirerende leiders en imposante kunst. "Negativiteit is niet met negativiteit te bestrijden. Dus zoek ik steun in zaken waar ik wel van weet dat ze goed zijn en dat ze mensen kunnen helpen om een weerwoord te vinden. Het is tijd voor een revolutie en dit is voor mij de manier om daarmee te beginnen. Ik weiger om in een hoekje te gaan zitten en te wachten tot die tsunami van negativiteit een keer is overgewaaid."

Eigen parochie

Mede dankzij de oudejaarsshow weet zij ook dat ze niet alleen maar voor eigen parochie preekt. "Ik heb heel veel reacties gehad van mensen die zich herkenden in mijn boodschap, ook mensen met wie ik het in politiek opzicht niet per se eens ben.'' De kaartverkoop voor de tournee van NU begint de komende weken. De speellijst staat op de website van De Breij.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren