logo songteksten.net

Gore: Trump kan klimaatopmars niet stoppen

CANNES - President Donald Trump kan de positieve ontwikkelingen om de klimaatveranderingen een halt toe te roepen niet stoppen. Dat stelde voormalig vicepresident Al Gore maandag op het festival van Cannes, waar hij zijn nieuwe documentaire An Inconvenient Sequel presenteerde.

“Niemand kan de klimaatbeweging tegenhouden, óók geen Amerikaanse president”, stelde Gore. “In Amerika zijn, zeker sinds Trump in het Witte Huis zit, meer staten en meer steden die zelf op weg zijn om grote veranderingen te realiseren en over te schakelen op groene energie.”

In de documentaire bezoekt Gore onder meer een zeer conservatieve Republikeinse stad in Texas die inmiddels volledig op groene stroom draait. “Niet omdat ze geloven in klimaatveranderingen, maar simpelweg omdat het veel goedkoper is. Stroom die wordt gegenereerd door zon en wind is inmiddels in veel gebieden van de wereld veel goedkoper dan stroom uit fossiele brandstoffen.” Dat de nieuwe president en het Congres deze ontwikkelingen blokkeren, doet daar niets aan af. “De politiek in de VS is gecorrumpeerd door het grote geld. Die democratische crisis moet worden overwonnen. Maar de wil van het volk is uiteindelijk sterker dan de macht van de grote bedrijven die alleen aan hun eigen agenda denken.”

De Democratische politicus besloot elf jaar na de eerste film, An Inconvenient Truth, een vervolg te maken om te tonen wat er in die periode is gebeurd op het gebied van klimaatveranderingen. “Ik heb op het festival van Cannes, waar het eerste deel in première ging, geleerd dat een film de beste manier is om in de 21e eeuw een boodschap voor het voetlicht te krijgen. Mensen zitten anderhalf uur lang aandachtig te kijken, iets dat zeldzaam is in deze tijd van vluchtig nieuws en soundbites.”

Boodschap

Gore heeft de afgelopen elf jaar regelmatig getwijfeld of hij zijn boodschap moest blijven verspreiden. “Ik heb nooit gekozen voor dit doel in het leven, ik had andere plannen voor mijn toekomst”, erkent hij. “Er is vaak een interne strijd tussen hoop en wanhoop, zoals bij iedereen die zich inzet voor de klimaatcrisis. Maar uiteindelijk wint de hoop het altijd.”

Een belangrijke reden daarvoor is dat er nu meer middelen zijn om concrete stappen te nemen dan in 2006. “Zoals Nelson Mandela al zei: alles is onmogelijk tot het wordt gedaan. Doe je het niet vanwege de aarde, doe het dan omdat het economisch veel aantrekkelijker is. Groene stroom is goedkoper en het levert ontzettend veel werkgelegenheid op. Voor dat soort argumenten zou zelfs Donald Trump toch ontvankelijk moeten zijn.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren